Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish
      New
      New

      Lighting and cameras

      I can set up lighting and cameras.

      Lesson 5 of 6
      New
      New
      • Year 9

      Lighting and cameras

      I can set up lighting and cameras.

      Lesson details

      Key learning points

      1. Lighting objects can be used to illuminate scenes and objects.
      2. Lighting can be adjusted and animated to add atmosphere and realism to scenes.
      3. Cameras can be added to a scene to capture images and animations.
      4. The properties and position of cameras can be adjusted to achieve good composition.

      Keywords

      • Adjust - to move something slightly in order to achieve the desired result

      • Light object - an object that illuminates a scene by simulating the properties of light

      • Composition - the arrangement and positioning of visual elements within a camera's frame

      Common misconception

      The 3D viewport display in Blender is the view from the scene camera.

      What is displayed in the 3D viewport in Blender is not what is viewed from the camera. The camera view must be enabled to look through the camera and set up composition.

      File needed for this lesson

      • Y9 3D Animation L5 Example Scene 1.58 MB (BLEND)

      Download this file to use in the lesson.

      Encourage learners to add and adjust the different types of light objects. Learners can also practise moving in and out of the camera view and 3D viewport view, as well as techniques to adjust the camera.
      Teacher tip

      Equipment

      Pupils will need access to a device that can create and edit 3D animations. Examples in this lesson use the Blender https://oak.link/blender

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms with their definitions.

      Correct Answer:model,a physical or digital representation of a real object
      Correct Answer:rotate,to move an object around an axis or centre
      Correct Answer:scale,to reduce or increase the size of an object
      Correct Answer:parenting,nesting objects within other objects

      Q2.
      What is the process of creating a 3D object from a 2D shape?

      parenting
      rotating
      Correct answer: extruding
      subdividing

      Q3.
      What is a primitive shape in Blender?

      a complex model
      Correct answer: a basic geometric shape
      a texture
      a keyframe

      Q4.
      What does the timeline in Blender represent?

      a list of models
      a set of textures
      a group of materials
      Correct answer: a sequence of frames

      Q5.
      What is a marker that captures important states in animation?

      Correct Answer: Keyframe

      Q6.
      Which editing technique is used to create organically shaped models?

      subdividing
      Correct answer: proportional editing
      extruding
      keyframing

      Assessment exit quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term describes moving something slightly to achieve the desired result?

      Correct answer: adjust
      rotate
      scale
      extrude

      Q2.
      Match the terms with their definitions.

      Correct Answer:camera view,the perspective seen through the camera
      Correct Answer:animate,to bring to life by adding movement
      Correct Answer:keyframe,a marker that captures important states in animation

      Q3.
      What can be animated to add atmosphere to a scene?

      Correct Answer: lighting, light

      Q4.
      What does the 3D viewport display in Blender?

      the scene camera view
      the entire project settings
      the default lighting setup
      Correct answer: a workspace for modelling

      Q5.
      What is the purpose of a camera in a 3D scene?

      to animate objects
      to illuminate the scene
      Correct answer: to capture images and animations
      to apply textures

      Q6.
      What needs to be enabled to view from the camera in Blender?

      light object
      Correct answer: camera view
      timeline
      keyframe

      Lesson appears in

      UnitComputing / 3D animation

      Computing