Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mixing secondary colours: summer purples

      Lesson details

      Learning outcome

      I can mix purple and blend it into tints and shades

      Key learning points

      1. We are able to mix a range of purples using primary colours.
      2. Artists can mix colours on paper using blending.
      3. We can add white to make tints of colour, making a colour lighter.
      4. We can add black to make shades of colour, making a colour darker.

      Keywords

      • Purple - a secondary colour, made by mixing blue and red

      • Blend - using a brush to gently mix colours on paper

      • Tint - adding white to a colour to make it lighter

      • Shade - adding black to a colour to make it darker

      Common misconception

      Paint can only be mixed in a paint palette.

      Paint can be mixed in a paint palette, but it can also be mixed on paper to create a blend.

      Teacher tip

      Pupils can sometimes find mixing purple challenging. Encourage pupils to mix the paint really well with their brushes, and experiment by adding different amounts of blue and red.

      Equipment

      Sketchbooks or A3 paper, poster paint in red, blue, white and black, brushes, water pots.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      True or false? A hue is a particular shade or tint of a colour.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      Which of the following tools can be used to paint with?

      Pencil and paper
      Oil pastel and paper
      Correct answer: Paint and paintbrush

      Q3.
      A __________ is used to build up layers of colour.

      glue spreader
      Correct answer: glaze
      paper
      scissor

      Q4.
      This colour is a __________ colour.

      An image in a quiz
      pale
      primary
      Correct answer: secondary

      4 Questions

      Q1.
      What do we add to a colour to lighten it?

      Correct answer: White
      Black
      Red

      Q2.
      When we add black to a colour, we make ...

      tints.
      Correct answer: shades.
      the rainbow.

      Q3.
      Which two colours are mixed together to make purple?

      An image in a quiz
      Correct answer: Red and blue
      Orange and green
      Black and white

      Q4.
      What does blending mean?

      Correct answer: Mixing colours or shades together smoothly
      Moulding a shape
      Mixing colours so they are separate

      To help you plan your 1 art and design lesson on: Mixing secondary colours: summer purples, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...