Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Paint the seasons: plan a colourful work

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify colours associated with each season and prepare a colour palette to reflect my choices

      Key learning points

      1. Know that artists can take inspiration from the colours we might find within each season.
      2. Know that other artists might have a different opinion to you.
      3. Know that a triptych is made from three sections or panels.
      4. Know that artists can plan for an artwork with the colours that they select and combine.

      Keywords

      • Opinion - what you think about something

      • Season - one of the four parts of the year; spring, summer, autumn, and winter

      • Plan - when you think about what you want to do and then decide how you will do it

      • Triptych - a type of artwork that has three parts which work together

      Common misconception

      All opinions should be the same.

      Remind children that other people might disagree with you or have a different opinion. This is what helps to make art exciting.

      Teacher tip

      Remember, this is a task to experiment and pupils may not wish to use all of their colour combinations in their final triptych. Encourage pupils to explore different colour combinations on their palettes.

      Equipment

      ready mix paint, paintbrushes, waterpots, palettes

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these colours are hot colours?

      Correct answer: Red
      Blue
      White
      Correct answer: Orange

      Q2.
      Which of these are secondary colours?

      Correct answer: Purple
      Blue
      Correct answer: Orange
      Red

      Q3.
      True or False? Blue is a cold colour.

      An image in a quiz
      Correct answer: True
      False

      Q4.
      True or False? A palette is the name we give to a group of colours that are used within an artwork.

      Correct answer: True
      False

      4 Questions

      Q1.
      Autumn, Winter, Spring and __________ are the four seasons.

      Sun
      Moon
      Weather
      Correct answer: Summer

      Q2.
      Which of these are warm colours?

      Blue
      Correct answer: Red
      Correct answer: Pink

      Q3.
      A triptych is a type of artwork that has __________ parts which work together.

      four
      Correct answer: three
      ten

      Q4.
      True or False? Opinions must be the same as other people’s.

      True
      Correct answer: False

      To help you plan your 1 art and design lesson on: Paint the seasons: plan a colourful work, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...