Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can research and create a mood board showing different robots and their features.

      Key learning points

      1. A robot is a machine capable of carrying out complex actions automatically.
      2. Robots have a variety of uses in different places around the world.
      3. Know how to select and arrange images, colours, and materials to create an inspiring moodboard.

      Keywords

      • Robot - a machine capable of carrying out complex actions automatically

      • Mood board - a visual tool that gathers images, materials and ideas for inspiration

      Common misconception

      Some children might not realise that robots are used in real life, such as in hospitals, factories, and homes.

      Remind children that robots do appear in films and books, but they are also used in real life. For example, robots help doctors in hospitals, build cars in factories, and even explore space for NASA.

      Teacher tip

      This is a research-based lesson, so ensure pupils have access to tablets or computers to explore different robot designs. Encourage them to look at a variety of sources, such as artwork, real-life robots, and futuristic concepts.

      Equipment

      Computers, tablets and glue. Swatches of material such as tin foil, mesh, silver paper etc that may be used on the mood board. Colour pencils, oil pastels or paint can be used for colour swatches.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is this an image of?

      An image in a quiz
      A dream
      Correct answer: A robot
      A postcard

      Q2.
      What is a shape?

      the form of a piece of music
      the tone of a shadow
      Correct answer: the form of something made by a line around the edge

      Q3.
      What is the purpose of a pencil when drawing?

      It is used for painting
      It is used for drawing straight lines only
      Correct answer: It is used for writing or drawing fine lines

      Q4.
      Name one marking-making tool used for creating marks on paper.

      Correct Answer: pencil, crayon, marker, pen, paintbrush

      Q5.
      Match the word to the definition:

      Correct Answer:geometric shapes,shapes that have uniform measurements and do not appear in nature
      Correct Answer:organic shapes,shapes that do not have straight lines and are found in nature
      Correct Answer:three-dimensional,something that has height, width, and depth, unlike a flat drawing

      Q6.
      What is a mood board?

      A musical instrument
      A type of emotion
      Correct answer: A visual tool for inspiration

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition:

      Correct Answer:shape,round, angular, or elongated
      Correct Answer:colour,bright colours, black and white, or symbolic colours
      Correct Answer:pattern,geometric, organic, or abstract

      Q2.
      A robot is a machine capable of carrying out complex actions __________.

      quietly
      quickly
      Correct answer: automatically

      Q3.
      Robots like vacuum cleaners are popular in homes for __________cleaning.

      manual
      Correct answer: automatic
      slow

      Q4.
      What can robots do?

      Entertain us in film and games
      Perform medical surgeries
      Correct answer: Both of the above

      Q5.
      True or false? All robots look like humans.

      True
      Correct answer: False

      Q6.
      Robots can often be more effective than humans and can be used for the following: (Select all that apply)

      Correct answer: Building things
      Correct answer: Helping with chores
      Correct answer: Exploring space
      Understanding and empathizing with human emotions

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Research robots in art, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...