Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explore the shades, textures and colours of a rainforest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the shades and textures of a rainforest.

      Key learning points

      1. Mixing colours creates a range of natural colours for a palette.
      2. Blending, sponging and stippling creates different textures.
      3. Tinting involves adding white to a colour to make it lighter, while shading involves adding black to make it darker.
      4. Using smaller brushes allows fine details to be added to a painting.

      Keywords

      • Texture - how something feels or how something looks like it would feel

      • Shade - is where an artist adds black to a colour to darken it down

      • Tint - is where an artist adds white to create a lighter version of the colour

      • Colour palette - is the group of colours you choose for your artwork

      Common misconception

      Pupils may think that mixing in lots of colours makes a better brown.

      Overmixing paint can lead to a muddy, unappealing colour, rather than a clean, rich brown.

      Teacher tip

      This lessons is all about colour mixing and creating earthy tones. Focus on the concept of balance and moderation. Encourage pupils to start with small amounts of each colour and gradually adjust. This will help them see the effects of colour mixing without overwhelming pupils with too much paint.

      Equipment

      Paint, palettes, different size brushes and sponges.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When sketching the trees in the rainforest, which shapes could you use to represent the trunk and canopy?

      Triangular shapes for trunks, circles for leaves
      Correct answer: Rectangular shapes for trunks, oval or circular shapes for leaves
      Straight lines for trunks, zigzag for leaves
      Square shapes for trunks, curved shapes for leaves

      Q2.
      What shape is most commonly used to represent a leaf in a rainforest sketch?

      Circular shape
      Correct answer: Oval or elongated shapes
      Square shape
      Triangular shape

      Q3.
      What is the main purpose of shading in a drawing?

      Correct answer: To create texture and depth
      To outline the subject clearly
      To add bright colours to the artwork
      To fill in the background space

      Q4.
      Which of the following are primary colours?

      Correct answer: brown
      Correct answer: red
      purple
      Correct answer: blue

      Q5.
      Which of the following are secondary colours?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q6.
      Match the drawing technique with its correct description:

      Correct Answer:Stippling,Using small dots to create texture and shading
      Correct Answer:Zig-Zag,Using an angular, back-and-forth motion to create texture or shading
      Correct Answer:Scumbling,Creating a textured, scribbled effect by making circular, overlapping

      4 Questions

      Q1.
      What does a 'tint' refer to when mixing colours in art?

      Adding black to a colour to make it darker
      Correct answer: Adding white to a colour to make it lighter
      Adding grey to a colour to make it neutral
      is where an artist adds white to create a lighter version of the colour

      Q2.
      On which leaf has tone been applied?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      True or false: shading often involves using darker colours to show shadows to make a painting look more three-dimensional.

      Correct answer: true
      false

      Q4.
      Using smaller brushes allows __________ to be added to paintings.

      collage
      words
      colour
      Correct answer: details

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Explore the shades, textures and colours of a rainforest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...