Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What role does our school play in our local community?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role our school plays in our local community.

      Key learning points

      1. Schools are linked to the local community in many ways including celebrating local events.
      2. Local businesses often partner with schools to offer real-life work experience.
      3. Schools play a crucial part in supporting local growth and the economy.
      4. Promoting values like compassion and responsibility in schools helps improve community cohesion.
      5. Pupils can take part in community projects or volunteering to help others in the local community.

      Keywords

      • School - an establishment of learning and education

      • Local community - a group of people living in the same geographical area

      Common misconception

      Schools have very little to do with the local community.

      Schools are often at the centre of local communities, offering opportunities, facilities and events to people in the community as well as educating the young people who live in the community.

      Teacher tip

      Prior to this lesson, it would be useful to research information about how your own school is linked to your own local community which you can then use to adapt this lesson accordingly.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a school?

      an establishment of healthcare
      an establishment of helping
      an establishment of trading
      Correct answer: an establishment of learning

      Q2.
      You have to do lots of hard to make a community cohesive.

      Correct Answer: work

      Q3.
      Match the word with its correct definition.

      Correct Answer:helpfulness,being willing to assist others and solve problems

      being willing to assist others and solve problems

      Correct Answer:consideration,being thoughtful and respectful to others

      being thoughtful and respectful to others

      Correct Answer:friendliness,a willingness to engage in positive social interactions

      a willingness to engage in positive social interactions

      Correct Answer:kindness,being supportive and showing genuine concern

      being supportive and showing genuine concern

      Q4.
      Which of the following is true?

      Correct answer: You can help the local community by volunteering at the local food bank.
      You can help the local community by only supporting people you already know.
      You can help the local community by keeping to yourself and not helping out.

      Q5.
      Lasting __________ can happen as a result of community cohesion.

      division
      separation
      Correct answer: change
      satisfaction

      Q6.
      Cohesive communities show resilience in ___________ situations.

      relaxed
      some
      ordinary
      Correct answer: emergency

      6 Questions

      Q1.
      Schools are often at the of local communities.

      Correct Answer: centre, forefront

      Q2.
      Schools often partner with local ...

      parks
      zoos
      Correct answer: businesses
      museums

      Q3.
      Schools play a vital role in building community ...

      rules
      Correct answer: spirit
      meals
      conflict

      Q4.
      By shopping locally, school students are contributing to the local ...

      Correct Answer: economy, financial system, shops

      Q5.
      Match the word with its correct description.

      Correct Answer:volunteering,helping without getting paid

      helping without getting paid

      Correct Answer:environmental projects,helping keeping the planet safe

      helping keeping the planet safe

      Correct Answer:local events,recognising special occasions

      recognising special occasions

      Q6.
      What value does helping low income families by providing them with Christmas gift hampers show?

      independence
      Correct answer: compassion
      competitiveness
      greediness

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: What role does our school play in our local community?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...