Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Shared values - do they unite us?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the fundamental British values are and what these mean in everyday life.

      Key learning points

      1. British people share a set of values which are called fundamental British values.
      2. There are five British values which come from our shared history and customs.
      3. Public sector organisations have a duty to promote British values and this is done in numerous different ways.
      4. Not all people within British society will agree with the fundamental British values.

      Keywords

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf

      • Rule of law - the principle that all individuals within a state, including government and leaders, are subject to the same laws and must follow them; it ensures fairness, justice and accountability in society

      • Individual liberty - the ability to believe, act, speak and express yourself freely

      • Tolerance - the willingness to recognise and co-exist with beliefs, opinions and values that are different to ours; it enables us to peacefully live with people we may disagree with

      • Mutual respect - treating others with kindness and consideration, valuing their feelings and rights

      Common misconception

      All people who live in Britain agree with the fundamental British values.

      British values are shared beliefs about who we are as a group of people. It is a requirement that they are promoted by public sector organisations but they remain open to debate, not every citizen will agree with them in their current format.

      Teacher tip

      Young people will likely promote British values through their everyday activities. They should be encouraged to consider their own actions and activities and how they link to British values.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Britain has benefited from migration throughout history.

      Correct Answer: True, Yes, Correct, T

      Q2.
      Which of these is not a constituent country of the UK?

      England
      Correct answer: The Republic of Ireland
      Scotland
      Wales
      Northern Ireland

      Q3.
      True or false? Each of the UK's constituent countries has its own political assembly or parliament.

      Correct Answer: True, T, Yes, Correct

      Q4.
      Which word describes a simplified view of a group of people? They can be positive or negative.

      prejudice
      Correct answer: stereotype
      discrimination

      Q5.
      Which of the following can stereotypes affect?

      individuals
      groups
      nations
      Correct answer: all of the above

      Q6.
      Match the stereotype to the nation it is often associated with.

      Correct Answer:loves to drink tea,Britain

      Britain

      Correct Answer:loves to surf,Australia

      Australia

      Correct Answer:don't eat healthy food,America

      America

      6 Questions

      Q1.
      Which fundamental British value is missing from this list: mutual respect, rule of law, tolerance, individual liberty?

      Correct Answer: Democracy

      Q2.
      Match the fundamental British value to the correct definition.

      Correct Answer:tolerance,willingness to co-exist with others who may be different to you

      willingness to co-exist with others who may be different to you

      Correct Answer:rule of law,everyone is subject to the same rules and we must follow them

      everyone is subject to the same rules and we must follow them

      Correct Answer:individual liberty,the ability to act, speak and express yourself freely

      the ability to act, speak and express yourself freely

      Correct Answer:mutual respect,treating others with kindness and consideration

      treating others with kindness and consideration

      Q3.
      What does Lady Justice's blindfold symbolise?

      The law does not see things.
      Correct answer: Justice is blind, it treats all people fairly.
      Justice is hiding, it is hard to find.
      Judges make blind decisions without listening to the case.

      Q4.
      True or false? Public authorities have a duty to promote the fundamental British values.

      Correct Answer: True, Yes, Correct, T

      Q5.
      Which British value is being promoted here: "Prisha is presenting an assembly to her tutor group about Mary Seacole for Black History Month."?

      democracy
      rule of law
      individual liberty
      tolerance
      Correct answer: mutual respect

      Q6.
      True or false? All people within British society agree with the fundamental British values.

      Correct Answer: False, F, No, Incorrect, Not true

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Shared values - do they unite us?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...