Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what a changemaker is and explain examples of the positive changes that people have made.

      Key learning points

      1. Ordinary citizens can play a part in positive change.
      2. Change can take time and it can have a local, national or international impact.
      3. To create our own change, we need to be active citizens.

      Keywords

      • Change - making something different; altering or modifying something

      • Changemakers - someone who wants to change the world and, by gathering knowledge, skills and resources brings about change through their deliberate actions

      • Active citizenship - the process of learning how to take part in democracy and use Citizenship knowledge, skills and understanding to work together and try to make a positive difference in the world

      Common misconception

      That changemakers are connected or influential people with lots of resources.

      Anyone can be a changemaker. It depends on the ability of the person to bring people along with them and build a cause people believe in.

      Teacher tip

      Encourage pupils to connect the lesson to their own experiences by asking about causes they care about. Use examples like Amika George’s campaign to show how ordinary people can drive change, then discuss different methods (petitions, social media, etc.) to match actions with goals.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:protest,a public demonstration or action expressing disapproval or objection

      a public demonstration or action expressing disapproval or objection

      Correct Answer:collective action,acting together to achieve a common goal

      acting together to achieve a common goal

      Correct Answer:injustice,violation of rights or unfair treatment

      violation of rights or unfair treatment

      Q2.
      What year was Magna Carta signed?

      Correct Answer: 1215

      Q3.
      Which of the following was signed in 1998?

      The Equality Act
      English Bill of Rights
      Correct answer: The Human Rights Act

      Q4.
      Which freedom allows people to gather to take part in protests?

      freedom of expression
      Correct answer: freedom of assembly
      right to education
      right to family life

      Q5.
      When was the Universal Declaration of Human Rights agreed by the United Nations?

      Correct Answer: 1948

      Q6.
      Which of the following statements is true about the impact of protests?

      Protests always result in immediate change.
      Correct answer: Protests can lead to change, but it often takes time and persistence.
      Protests only lead to change when they are violent.
      Protests never lead to any long-term change.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:change,making something different; altering or modifying something

      making something different; altering or modifying something

      Correct Answer:changemakers,people who bring about change through their deliberate actions

      people who bring about change through their deliberate actions

      Correct Answer:active citizenship,learning how to take part in democracy to try to make a difference

      learning how to take part in democracy to try to make a difference

      Correct Answer:collective action,acting together to achieve a common goal

      acting together to achieve a common goal

      Q2.
      Which Act did the women of Dagenham Ford Factory help secure through their campaign?

      Correct Answer: Equal Pay Act, Equal Pay, Equal Pay Act (1970), The Equal Pay Act

      Q3.
      Which of the following is a quality of a changemaker who is likely to be successful in their attempt to make a positive change?

      bossy
      unfriendly
      Correct answer: determined
      Correct answer: good listener
      indecisive

      Q4.
      What did Amika George change?

      Correct answer: She secured free period products for all schools.
      She educates young people about knife crime.
      She campaigned to extend free school meals to the school holidays.
      She stopped housing development on a woodland.

      Q5.
      What campaign tool did Amika George use in addition to a petition?

      Correct answer: She held a protest outside of Parliament
      She broke windows in local shops.
      She held a sit-in at her school.
      She boycotted some supermarkets.

      Q6.
      Which of the following statements are true? A changemaker must be ...

      a wealthy, well-connected person with many resources.
      Correct answer: someone who can inspire others and build a cause people believe in.
      a government official with the power to make laws.
      a person who has access to large amounts of funding.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What are changemakers?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...