Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Programming using command blocks

      Lesson details

      Learning outcome

      I can choose a command for a given purpose.

      Key learning points

      1. A command is an instruction that you use to control something.
      2. Commands must be dragged into the programming area so that they can be carried out.
      3. Some commands can be used to move a sprite.

      Keywords

      • Animation - a moving picture with actions made by using step-by-step commands

      • Command - an instruction you use to control something

      • Sprite - a graphic object that can be controlled by a program

      Common misconception

      Commands can be used wherever they are found in the program you are using.

      Commands must be dragged into the programming area so that they can be carried out otherwise the program will not know which object they need to be applied to.

      Teacher tip

      Demonstrate the actions within the programming app you are using yourself. Pupils benefit from seeing the physical operations that need to be performed when creating programs and this is not always obvious through a slideshow.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with block-based programming software. Examples in this lesson use ScratchJr https://oak.link/scratch-jr

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In a program, what does the undo tool do?

      Correct answer: fixes mistakes
      makes mistakes
      shrinks mistakes

      Q2.
      How do you choose something on a tablet screen?

      talk to it with your voice
      Correct answer: tap on it with a finger
      use a mouse

      Q3.
      If you want to create artwork on a computer, you would use:

      the volume controls
      the clock
      Correct answer: the painting program

      Q4.
      What should you do to move something on a tablet screen?

      turn the tablet upside down
      Correct answer: tap and drag with your finger
      shake the tablet

      4 Questions

      Q1.
      What do we call the place where we make a sprite move by adding blocks?

      the stage
      Correct answer: the programming area
      the home button

      Q2.
      What is this an example of in ScratchJr?

      An image in a quiz
      Correct answer: sprite
      game
      stage

      Q3.
      The __________ is where you find the blocks to make a sprite move.

      stage
      programming area
      Correct answer: blocks palette

      Q4.
      Where does the sprite move around?

      the programming area
      Correct answer: the stage
      the blocks palette
      Q2 Scratch is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratch.org. OR ScratchJr is a project of the Scratch Foundation. It is available for free at https://scratchjr.org. OR Scratch Foundation under CC BY-SA 2.0

      To help you plan your 1 computing lesson on: Programming using command blocks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...