Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the keyboard

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a computer to write.

      Key learning points

      1. A keyboard is a common way to enter text on a computer.
      2. Keys on a keyboard have a special order.
      3. A word processor is an application designed for writing.

      Keywords

      • Keyboard - device used to send information into a computer

      • Typing - writing with a computer

      • Word processor - what we use to write documents and stories on a computer

      • Text - words or numbers written or printed to share information or tell a story

      Common misconception

      A computer keyboard only has letters.

      Keyboards include keys for numbers, a space, and other special characters.

      Teacher tip

      The keyboard layout that pupils may be using might look different to the slides. Generic terms and pictures have been used but pupils will benefit from these being replaced with layouts that match what pupils will be expected to use.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with word processing software. Examples in this lesson use Google Docs https://oak.link/google.docs

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is a letter of the alphabet?

      5
      Correct answer: A
      *
      @

      Q2.
      Which of these is a number?

      Correct answer: 7
      B
      f
      £

      Q3.
      What do you use between words when writing?

      eraser
      pencil
      Correct answer: finger space
      ruler

      Q4.
      What can computers help you do?

      eat food
      sleep
      fly
      Correct answer: do tasks

      4 Questions

      Q1.
      What is a common way to enter text on a computer?

      mouse
      monitor
      Correct answer: keyboard
      printer

      Q2.
      Which key is used to add a new line in a word processor?

      spacebar
      Correct answer: enter
      A
      *

      Q3.
      What does a word processor help you do?

      Correct answer: write documents
      draw pictures
      play music
      browse the internet

      Q4.
      What type of keys are not found on a keyboard?

      letters
      numbers
      spaces
      Correct answer: paint

      To help you plan your 1 computing lesson on: Exploring the keyboard, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...