Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Formatting a spreadsheet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify cells in a spreadsheet and how the data has been formatted.

      Key learning points

      1. An individual item of data is recorded in a spreadsheet cell.
      2. Cell references combine the column letter and row number to individually identify every cell in a spreadsheet.
      3. Data formats are applied to cells of a spreadsheet so that it is clear what the data entered represents.

      Keywords

      • Cell - a rectangular box in a spreadsheet used to store data

      • Data format - the way in which data is arranged and presented in a spreadsheet

      Common misconception

      Spreadsheet software is so good now that you don't need to spend time formatting cells for the expected data as it will do it automatically.

      Spreadsheet software can help, but you still need to format cells correctly to make sure the data will be displayed in the exact way you need it to be. Software doesn't always get this right.

      Teacher tip

      Look at shopping websites to spot where data has been formatted. Consider other ways information on the page has been formatted to draw attention to the important parts.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with spreadsheet software. Examples in this lesson use Google Sheets https://oak.link/google-sheets

      File needed for this lesson

      Formatting spreadsheets 58.22 KB (XLSX)

      Download this file to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term with its definition.

      Correct Answer:spreadsheet,organises data in rows and columns
      Correct Answer:row,a line of data in a table that runs from left to right
      Correct Answer:column,a group of data in a table that runs from top to bottom
      Correct Answer:data,facts and figures in their raw form

      Q2.
      How can you tell where things are kept in the classroom?

      Correct answer: there are labels
      the colour of the item
      the time of day
      where the doors and windows are in the room

      Q3.
      What do we use spreadsheets for?

      writing stories
      drawing pictures
      Correct answer: organising and analysing data
      playing music

      Q4.
      Which of these things is data?

      a painting
      Correct answer: a list of temperatures
      a music album
      a novel

      Q5.
      In a spreadsheet, what is used to organise data in a group running from the top to the bottom?

      Correct Answer: column, a column

      Q6.
      What is a line of data in a spreadsheet that runs from left to right?

      Correct Answer: row, a row

      6 Questions

      Q1.
      What is a rectangular box in a spreadsheet used to store data called?

      Correct Answer: cell, a cell

      Q2.
      What does a cell reference consist of?

      a colour and a shape
      Correct answer: a column letter and a row number
      a word and a sentence
      a picture and a sound

      Q3.
      Which of these is a cell reference?

      1
      A
      1A
      Correct answer: A1

      Q4.
      Why is it important to format cells in a spreadsheet?

      to make the spreadsheet look colourful
      Correct answer: to ensure that data is displayed correctly
      to hide the data
      to print the spreadsheet

      Q5.
      What should you do if spreadsheet software doesn't format data correctly?

      ignore the data
      delete the data
      Correct answer: manually format the cells
      print the spreadsheet

      Q6.
      Order these steps for formatting a cell in a spreadsheet.

      1 - Select the cell.
      2 - Choose the 'Format' menu.
      3 - Select the data format you want.
      4 - Apply the data format.

      To help you plan your 6 computing lesson on: Formatting a spreadsheet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...