Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make tuna canapés for a party.

      Key learning points

      1. A canapé is a small piece of bread, pastry or cracker, decorated with food, originating from France.
      2. Tuna is a type of fish that is caught at sea and one of the five most popular fish eaten in the UK.
      3. The food skills used to make tuna canapés are measuring, rolling out, cutting, mixing, spooning and using the oven.
      4. Our work can be judged by specific criteria, such as how we work and the quality of what we make.

      Keywords

      • Tuna - a type of fish

      • Canapé - a small piece of bread or pastry with a savoury topping

      • Party - a special occasion to celebrate

      Common misconception

      All fish is the same.

      There are lots of different types of fish in the world. They look, smell and taste different. Tuna is one type of fish.

      Teacher tip

      If you cannot access an oven, use crackers or flatbreads. Pupils can then still use their food skills to create different toppings. For variety, groups of pupils could make different toppings and share them together during the lesson.

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which equipment would you use to measure these foods? Match them together.

      Correct Answer:measuring jug,milk
      Correct Answer:measuring spoons,dried herbs
      Correct Answer:weighing scales,flour

      Q2.
      Before you cook, you must always your hands.

      Correct Answer: wash

      Q3.
      Which of these do we catch for our food?

      vegetables
      chickens
      Correct answer: fish

      Q4.
      True or false? Special types of food are often served at parties.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      Which of these can be used for mixing and measuring?

      knife
      fork
      Correct answer: spoon

      Q6.
      Which part of the recipe shows you how to make the dish?

      name
      ingredients
      equipment
      Correct answer: method

      6 Questions

      Q1.
      True or false? A canapé is a small piece of bread, pastry or cracker, decorated with food.

      Correct answer: true
      false

      Q2.
      Which of these are special occasions where you might have a party?

      Correct answer: birthday
      breakfast
      Correct answer: anniversary
      lunchtime

      Q3.
      True of false? All fish look, smell and taste the same.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      What are tuna and salmon?

      types of meat
      types of beans
      Correct answer: types of fish
      types of dairy foods

      Q5.
      What food skill was used to slice the spring onion?

      An image in a quiz
      the bridge hold
      Correct answer: the claw grip
      the fork secure

      Q6.
      Place the tuna canapé method in the right order.

      1 - Cut the bread and press into the patty tin, making little cases.
      2 - Bake the bread cases.
      3 - Cut the spring onions.
      4 - Mixing the tuna, spring onions and mayonnaise together.
      5 - Spoon the tuna mixture in the bread cases.

      To help you plan your 3 cooking and nutrition lesson on: Making tuna canapés, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...