Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use food skills to make cheesy bean burritos.

      Key learning points

      1. Burritos are from Mexico. Enchiladas are similar, different wrap and covered spicy sauce, and chimichangas are fried.
      2. Beans form part of 5 A DAY, counting as a maximum of 1 portion, no matter how much is eaten. A portion is 3 tablespoons.
      3. The food skills used to make cheesy bean burritos are measuring, grating, cutting, mixing, folding and using the hob.
      4. Cross-contamination of bacteria, spread between food, surfaces, hands and/or equipment, must be avoided.
      5. The energy and nutrients provided by a recipe can be calculated, and suggestions for improvements made.

      Keywords

      • Burrito - a tortilla wrap, with different fillings, originally from Mexico

      • Beans - the edible seeds of a plant

      • Nutritional analysis - the process of calculating energy and nutrients of food

      • Cross contamination - where food poisoning bacteria is spread between food, surfaces, hands and/or equipment

      Common misconception

      Beans can count as many portions towards 5 A DAY, depending on the number of portions eaten.

      Beans count as a maximum of one portion of 5 A DAY, no matter how much is eaten.

      Teacher tip

      Demonstrate the use of nutritional analysis to pupils, so they are aware of how to use the online tool. Ensure pupils have ICT access to undertake their nutritional analysis.

      Equipment

      For ingredients and equipment see the recipe in additional materials.

      Content guidance

      Risk assessment required - may contain allergens

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many portions does 5 A DAY mean?

      no more than 5
      exactly 5
      Correct answer: at least 5

      Q2.
      Match the ingredient to the correct measuring equipment.

      Correct Answer:150 g rice, 25 g cheese,weighing scales

      weighing scales

      Correct Answer:75 ml water,measuring jug

      measuring jug

      Correct Answer:1 x 5 ml spice, 1 x 15 ml tomato puree,measuring spoons

      measuring spoons

      Q3.
      What is happening in this image?

      An image in a quiz
      An onion is being sliced, using the claw grip.
      An onion is being diced, using the bridge hold.
      Correct answer: An onion is being diced, using the claw grip.

      Q4.
      What piece of equipment is being used here?

      An image in a quiz
      Correct answer: colander
      saucepan
      slotted spoon

      Q5.
      Match the following:

      Correct Answer:The hob is used for ...,simmering, boiling and stir-frying.

      simmering, boiling and stir-frying.

      Correct Answer:The grill is used for ...,toasting.

      toasting.

      Correct Answer:The oven is used for ...,baking and roasting.

      baking and roasting.

      Q6.
      It is important to be safe and when preparing and cooking food.

      Correct Answer: hygienic, hygiene

      5 Questions

      Q1.
      True or false? If you have beans for lunch and dinner, this counts as two portions towards your 5 A DAY.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Match the following:

      Correct Answer:Burritos are ...,a filled tortilla wrap (usually made from wheat flour).

      a filled tortilla wrap (usually made from wheat flour).

      Correct Answer:Enchiladas are ...,made from a smaller wrap (made from corn).

      made from a smaller wrap (made from corn).

      Correct Answer:Chimichangas are ...,deep fried burritos, usually served with a sauce.

      deep fried burritos, usually served with a sauce.

      Q3.
      __________ is where food poisoning bacteria is spread between food, surfaces, hands and/or equipment.

      cross-hygiene
      Correct answer: cross-contamination
      multiple-contamination

      Q4.
      Put this burrito recipe in the correct order.

      1 - Cook the rice.
      2 - While the rice is cooking, prepare the onion and pepper.
      3 - Fry the onion, pepper, tomato puree and spices.
      4 - Stir in the beans and cooked rice to the cooked onion mix.
      5 - Arrange the bean mixture on a wrap and fold over.

      Q5.
      Nutritional analysis is the process of calculating the energy and nutrients provided by:

      Correct answer: an ingredient
      the eatwell guide
      Correct answer: a recipe
      Correct answer: a diet
      food risks

      To help you plan your 8 cooking and nutrition lesson on: Making cheesy bean burritos, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...