Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Properties of paper and card

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe simple properties of paper and card in my designs.

      Key learning points

      1. Card is made of different layers of paper and comes from trees.
      2. Card is used to make greetings cards because it is strong, sturdy, not too expensive and easy to decorate.
      3. Final designs consider users, materials and equipment to organise product design.

      Keywords

      • Properties - words to describe what a material is like

      • Material - what an object is made from

      • Sturdy - strong and hard wearing

      • User - the person who the object is designed for

      Common misconception

      All paper and card comes from trees.

      Some paper and card can be from recyclable materials

      Teacher tip

      Range of paper and card / greetings cards to expore.

      Equipment

      pencil, paper, worksheet, range of paper/card and greetings cards to explore

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      A lever and slider are types of ...

      pivots
      Correct answer: mechanisms
      slots
      bridges

      Q2.
      The person who the card is made for is called the user.

      Correct answer: true
      false

      Q3.
      What is an interactive card?

      a card with a picture
      Correct answer: a card with lights
      a card with words
      Correct answer: a card that has moving parts

      Q4.
      To disassemble an interactive card, you are looking at ...

      what the user wants from a card
      Correct answer: the different parts of the card
      Correct answer: how the card works
      designing ideas

      4 Questions

      Q1.
      Slider mechanisms are different to lever mechanisms because ...

      Correct answer: they do not have a pivot point
      they do have a pivot point
      they have more than one pivot point

      Q2.
      Match the keywords to their definitions

      Correct Answer:properties,words to describe what a material is like
      Correct Answer:material,what an object is made from
      Correct Answer:sturdy,strong and hard wearing
      Correct Answer:user,the person who the object is designed for

      Q3.
      A design specification is very important. It tells the designer …

      what someone wants
      what the designer wants
      Correct answer: what the user wants

      Q4.
      Card is made from different layers of ...

      tracing paper
      Correct answer: paper
      card
      felt

      To help you plan your 2 design and technology lesson on: Properties of paper and card, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...