Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Cross-sectional drawings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can produce cross-sectional drawings to show internal details.

      Key learning points

      1. Cross-sectional drawings help see inside objects by cutting them open on paper.
      2. Cross-sectional drawings are used when important details are hidden inside and can't be seen from the outside.
      3. A cutting plane is a dashed line with arrows that shows where the object is cut to reveal the inside.
      4. Hatching indicates a cut section, showing internal details and clarifying it's not the full design.

      Keywords

      • Cross-section - an internal view of a 3D object when cut through a plane

      • Cutting plane - indicates where a sectional view is taken from, represented by a dashed line with arrows

      • Internal details - the features inside an object only visible in a cross-sectional drawing.

      Common misconception

      A cross-sectional drawing is just another drawing view, such as front or side.

      A cross-sectional view is an internal view showing what the inside looks like when sliced through. It is is meant to reveal hidden details inside an object.

      Teacher tip

      Having objects that can be cut/opened to show internal details will help pupils visualise the concept.

      Equipment

      Pencil, rubber, ruler.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an orthographic projection?

      Correct answer: a representation of a 3D object in 2D
      used to plan out and position elements of a drawing
      a 3D representation of an object where sides are drawn at 30 degrees

      Q2.
      Which of these views would you NOT usually see in an orthographic projection?

      Front view
      Side view
      Top view
      Correct answer: Diagonal view

      Q3.
      How are hidden lines or details represented in an orthographic projection?

      bold lines
      coloured lines
      Correct answer: dotted lines

      Q4.
      When creating an orthographic projection, which view do you draw first?

      side view
      plan view
      Correct answer: front view

      Q5.
      What view is this?

      An image in a quiz
      Correct answer: isometric
      plan
      front

      Q6.
      Which term describes the size and shape of an object?

      Correct answer: Dimensions
      Precision
      Proportion

      4 Questions

      Q1.
      What type of drawing shows internal features of an object?

      Correct answer: Cross-sectional drawing
      Exploded diagram
      Orthographic drawing

      Q2.
      What can cross-sectional drawings help us to understand?

      Colour matching
      Correct answer: Complex structures
      Simple shapes

      Q3.
      In which fields are cross-sectional drawings commonly used?

      Correct answer: manufacturing and engineering
      fashion design
      literature analysis

      Q4.
      What do hatched marks on a cross-sectional drawing indicate?

      Correct answer: that material has been cut through
      the hidden internal details of a design
      the external surface details of a design

      To help you plan your 7 design and technology lesson on: Cross-sectional drawings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...