Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Interpret orthographic projections

      Lesson details

      Learning outcome

      I can interpret an orthographic projection and sketch the shape 3D.

      Key learning points

      1. Orthographic projections are used to share the details and dimensions of a design.
      2. Orthographic projections are used to accurately represent 3D designs in 2D.
      3. Orthographic projections are drawn to scale and show the true dimensions of designs.
      4. Orthographic projections use standard conventions, making them universal/international.

      Keywords

      • Orthographic - represents a 3D object in 2D, where views are projected from the object's surface

      • Isometric - a 3D representation of an object where sides are drawn at 30 degrees

      • Dimension - measurements on a drawing to show the exact size of parts

      • Centre line - a dashed line that marks the middle of a hole or a symmetrical part of an object

      Common misconception

      Orthographic views are are separate drawings and do not connect.

      Explain that each view (top, front, and side) represents a different perspective of the same object.

      Teacher tip

      Use simple building blocks with the view names written on each face to learn the beginning steps. Use squared paper and shapes with straight lines to teach students the fundamentals.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A point is a point where all lines in a one-point perspective drawing meet.

      Correct Answer: vanishing, Vanishing, vanish

      Q2.
      One point perspective is a way of drawing in 2D.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      How do the objects closer to the viewer appear in one point perspective drawings?

      smaller
      Correct answer: larger
      thinner
      deeper

      Q4.
      What is the term given to the illusion of distance or three-dimensional space on a flat surface?

      weight
      height
      breadth
      Correct answer: depth

      Q5.
      What do you need to draw before starting a one point perspective drawing?

      a horizon line and a light source
      a horizon line and a light source
      Correct answer: a horizon line and vanishing point

      Q6.
      When was one point perspective drawing first seen?

      1300s
      Correct answer: 1400s
      1500s
      1600s

      6 Questions

      Q1.
      What is the type of drawing that is used to represent a three-dimensional object in two dimensions?

      sectional
      isometric
      Correct answer: orthographic
      perspective

      Q2.
      Which views of an object are included in an orthographic drawing?

      Correct answer: front
      base
      Correct answer: side
      Correct answer: top
      edge

      Q3.
      An drawing is a 3D style that shows multiple sides of an object at once.

      Correct Answer: isometric, Isometric

      Q4.
      The 3 views for an orthographic drawing are not separate drawings and connect together.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      What term is given to the measurements you add to a drawing to show the exact size of each part?

      Correct Answer: dimensions, Dimensions, dimension

      Q6.
      The rules for creating an orthographic drawing are called conventions.

      Correct Answer: standard, Standard

      To help you plan your 7 design and technology lesson on: Interpret orthographic projections, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...