Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a 3D shape using 1 point perspective.

      Key learning points

      1. Perspective drawings can be used to show 3D designs.
      2. Objects closer to the viewer appear larger, and those farther away appear smaller.
      3. Perspective drawings add focus for the viewer's eye which can create a sense of movement and scale.

      Keywords

      • Perspective - a drawing technique that creates the illusion of depth and space on a flat surface

      • Vanishing point - the spot on the horizon where all the lines in a perspective drawing meet

      • Horizon line - the imaginary line where the sky meets the ground, which helps set up perspective in a drawing

      • Depth - the illusion of distance or three-dimensional space on a flat surface

      Common misconception

      The vanishing point can be anywhere on the page.

      The vanishing point represents where everything in the distance seems to disappear to your eye. It's usually on the horizon line, which is where the ground and the sky meet.

      Teacher tip

      Make sure pupils lightly draw guidelines from the vanishing point to help maintain perspective as they build objects.

      Equipment

      Pencil, ruler, rubber.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is one reason why it is important to show what material a product is made from?

      to make the product more expensive
      so the design can look more colourful
      to make the design more complicated
      Correct answer: so people can understand how the product will look

      Q2.
      A rendered image can be used to show what a design would look like before it is made.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      What can you use to remove mistakes and create highlights when creating a texture on your design?

      pencil
      Correct answer: eraser
      sharpener
      ruler

      Q4.
      What is the term given to how something feels, or looks like it would feel, if touched?

      tone
      Correct answer: texture
      shading
      rendering

      Q5.
      Adding shadow to a sketch to make it appear more realistic is called ...

      Correct Answer: shading, Shading

      Q6.
      What is called when a designer adds details like shading, texture, and depth to a sketch to make it appear more realistic?

      Correct Answer: rendering, Rendering

      6 Questions

      Q1.
      What is a vanishing point?

      a point where the sky meets the horizon in a painting
      Correct answer: a point where all lines in a one-point perspective drawing meet
      a point where light comes from in a drawing
      a point where all lines in a two-point perspective drawing meet

      Q2.
      What is the term given to a drawing technique that creates the illusion of depth and space on a flat surface?

      vanishing point
      horizon line
      Correct answer: perspective
      depth

      Q3.
      The line is where the sky meets the ground in a perspective drawing.

      Correct Answer: horizon, Horizon

      Q4.
      The vanishing point can be placed anywhere on the page in a one point perspective drawing.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Who was the artist and architect who first used one point perspective?

      Correct answer: Filippo Brunelleschi
      Vincent van Gogh
      Leonardo da Vinci

      Q6.
      A designer needs a and vanishing point before starting a one point perspective drawing.

      Correct Answer: horizon line, Horizon line

      To help you plan your 7 design and technology lesson on: One point perspective, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...