Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select the most appropriate materials using properties and chooser charts.

      Key learning points

      1. The purpose, environment and user of a product determine the material properties required.
      2. The product properties required determines the material chosen.

      Keywords

      • Product - the object that will be designed and created

      • Purpose - the intended function of the product

      • Place - where the product will be used

      • Person - the user of the product

      Common misconception

      There is only one suitable material for each product.

      There are many different materials which can be suitable once a choice has been made; it is important to explain and justify this.

      Teacher tip

      A variety of timbers and polymers as real examples rather than pictures on the slide deck may enhance the lesson.

      Equipment

      Worksheets, writing equipment. Materials and examples of timbers and polymers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a pillar drill NOT used for?

      Correct answer: Creating straight lines
      Creating holes in timbers
      Creating holes in polymers

      Q2.
      Which tool is best for working with timber to cut a curved shape?

      Correct Answer: Coping saw, Fretsaw

      Q3.
      Which manufacturing process joins materials?

      Deforming
      Correct answer: Fabricating
      Wasting

      Q4.
      Scissors are usually used to cut which materials?

      Metals
      Polymers
      Correct answer: Paper
      Correct answer: Fabric

      Q5.
      How many products are produced in a batch production?

      Correct Answer: More than one product, Some, Many, A number of products, More than one

      Q6.
      What is the purpose of a risk assessment?

      Remove all the risks
      Correct answer: Assess what the potential risks are
      Correct answer: Minimise any potential risks

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not a factor when selecting materials?

      Person
      Product
      Correct answer: Pulley
      Place
      Purpose

      Q2.
      Match the product to the place and material:

      Correct Answer:kitchen chair,often polymer seat
      Correct Answer:classroom chair,often timber seat
      Correct Answer:armchair,often fabric seat

      Q3.
      Which materials are garden chairs often made from?

      Fabric
      Timber
      Correct answer: Metal
      Correct answer: Polymer

      Q4.
      Which softwood is often used for indoor furniture?

      Correct Answer: Pine, Douglas fir, Spruce

      Q5.
      Why are classroom chairs often made from polymers?

      Correct answer: They are lightweight.
      Correct answer: They are resistant to wear and tear.
      They dissolve in water.
      Correct answer: They are cost-effective to produce in large quantities.

      Q6.
      Which polymer is often used to manufacture classroom chair shells?

      Polyvinyl Chloride (PVC)
      Correct answer: Polypropylene (PP)
      High Impact Polystyrene (HIPS)

      To help you plan your 7 design and technology lesson on: Material selection, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...