Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Materials and manufacturing processes: papers and boards

      Lesson details

      Learning outcome

      I can determine and justify the materials and manufacturing processes required to manufacture my design.

      Key learning points

      1. When selecting suitable materials for manufacturing, decisions need to be explained and justified.
      2. A manufacturing specification is written to inform manufacture.

      Keywords

      • Justification - the reason or explanation for why something is done, or believed to be right

      • Manufacturing specification - a detailed document that outlines requirements to produce a product

      • Working property - the way in which a material responds to an external force or certain environment; also referred to as mechanical properties

      • Physical property - the characteristics of a material, such as appearance and features

      • Manufacture - the process of making products from raw materials using machines or labour

      Common misconception

      Paper and boards are often seen as weak materials.

      Many types of paper and boards are designed to be robust, such as corrugated cardboard used for packaging.

      Teacher tip

      You may to show a demonstration of the laser cutter cutting board such as corrugated board as part of this lesson if you have access to one. It would also be beneficial to have examples of papers and boards in this lesson for students to handle and analyse.

      Equipment

      Varying different paper and boards examples, pens and paper and laser cutter (optional).

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What can a designer evaluate their design against?

      someone else's design ideas
      Correct answer: a design specification
      an existing product

      Q2.
      What does the word 'justify' mean?

      Correct answer: to give a reason or explanation for the decisions
      to list different options without explanation
      to guess the outcome without evidence

      Q3.
      The balanced relationship between different parts of a product is called?

      Correct Answer: proportion, proportions

      Q4.
      What information can be seen around the outside of this sketch?

      An image in a quiz
      alterations
      Correct answer: dimensions
      permissions

      Q5.
      is used in design and prototyping to represent objects at a different size than their actual dimensions.

      Correct Answer: scale

      Q6.
      Put these ratios in size order from biggest to smallest.

      1 - 2:1
      2 - 1:1
      3 - 1:2
      4 - 1:25
      5 - 1:50

      4 Questions

      Q1.
      Anything under gsm is considered a type of paper.

      400
      300
      Correct answer: 200

      Q2.
      The way in which a material responds to an external force or certain environment are also referred to as ...

      Correct Answer: mechanical properties, mechanical properties

      Q3.
      What is the name of this material?

      An image in a quiz
      Correct answer: corrugated card
      duplex board
      tracing paper
      foamboard
      white card

      Q4.
      A laser cutter is an example of?

      CAD
      Correct answer: CAM
      CAP

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Materials and manufacturing processes: papers and boards, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...