New
New
Year 1

Writing simple sentences about people who help us

I can write a sentence about people who help me.

New
New
Year 1

Writing simple sentences about people who help us

I can write a sentence about people who help me.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A sentence is one idea that makes complete sense
  2. A space must be left in between each word so someone can read our writing
  3. Sounding out a word before writing helps to spell a word
  4. Rehearsing a sentence out loud before writing it helps us to remember it
  5. A sentence starts with a capital letter and mostly ends with a full stop

Common misconception

Children may struggle to spell more complex adjectives or nouns, such as soldier or ambulance.

Provide a word bank for more complex words to encourage pupils to use if necessary. Provide sentence stems and scaffolds if necessary.

Keywords

  • Noun - a naming word for people, places or things

  • Adjective - describes a noun

  • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

  • Capital letter - the upper case formation of a letter

  • Full stop - a punctuation mark used at the end of a sentence

Make this lesson more purposeful by putting the sentences into thank you cards or letters. Alternatively, you could focus on your school community and share letters to them (office staff, cleaning team, kitchen staff etc.)
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2020 Hodder Children's Books edition of 'A Superhero Like You' by Dr. Ranj.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the word to its word class.
Correct Answer:proper noun,Dr Ranj

Dr Ranj

Correct Answer:common noun,police officer

police officer

Correct Answer:adjective,kind

kind

Q2.
Identify the adjectives.
Correct answer: proud
postal worker
Correct answer: curious
shopkeeper
Q3.
Finish this sentence. All sentences begin with a __________.
full stop
lower case letter
Correct answer: capital letter
noun
Q4.
Identify the nouns.
Correct answer: nurse
Correct answer: pilot
the
happy
Q5.
Correct the spelling of the word in bold. I like hte scientist.
eht
eth
Correct answer: the
thee
Q6.
Which of these is a sentence that makes complete sense?
doctor helpful
the doctor helpful
Correct answer: The doctor is helpful.
helpful the doctor is

6 Questions

Q1.
Correct the spelling of the word in bold in this sentence. The helpful nurse helps mee.
mea
my
Correct answer: me
Q2.
Correct the spelling and punctuation of the word in bold in this sentence. hte helpful nurse helps me.
eht
Correct answer: The
the
Hte
Q3.
Identify the adjective in this sentence: The proud police officer helps me.
The
Correct answer: proud
police officer
helps
me
Q4.
Which sentence is punctuated correctly?
The kind doctor helps me
the kind doctor helps me.
the kind doctor helps me
Correct answer: The kind doctor helps me.
Q5.
Match the word to its definition.
Correct Answer:noun,a naming word of a person, place or thing

a naming word of a person, place or thing

Correct Answer:capital letter,the upper case formation of a letter

the upper case formation of a letter

Correct Answer:full stop,a punctuation mark at the end of a sentence

a punctuation mark at the end of a sentence

Correct Answer:adjective,describes a noun

describes a noun

Q6.
Correct the spelling of the word in bold. The helpfull soldier helps me.
hellpful
hellpfull
Correct answer: helpful
hepful