New
New
Year 2

Silent letters: the 'mb' spelling

I can spell words with 'mb' representing the 'm' phoneme.

New
New
Year 2

Silent letters: the 'mb' spelling

I can spell words with 'mb' representing the 'm' phoneme.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. mb' can be a representation of the 'm' phoneme.
  2. The representation 'mb' is often found at the end of a word, such as climb.
  3. How to spell the common exception word: parents.

Common misconception

Children can often spell the past tense how it sounds, e.g. with a 'd' at the end rather than 'ed'.

Remind children that the suffix 'ed' is often used to mark the past tense, even though it can sound like 'd' or 'id' or 't'.

Keywords

  • Grapheme - the letter or group of letters that represent a sound

  • Phoneme - the smallest unit of sound that can change its meaning

  • Silent letter - a letter in a word that is not pronounced when the word is spoken

Use an image to support the hold a sentence to match what is being written alongside saying it lots of times in lots of different ways.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:gum,3

3

Correct Answer:swimming,6

6

Correct Answer:swim,4

4

Q2.
How many syllables are in the word swimming?
1
Correct answer: 2
3
7
Q3.
Choose another spelling that can also represent the sound 'm', like in 'swim'.
Correct answer: mm
n
nn
lm
Q4.
Choose the correct word and spelling to complete this sentence: The stars shone brightly in the __________ sky.
knight
Correct answer: night
nite
Q5.
Choose the correct word and spelling to complete this sentence: I can __________ music playing next door.
here
Correct answer: hear
here
Q6.
Match the word to its definition.
Correct Answer:phoneme,the smallest unit of sound in a word

the smallest unit of sound in a word

Correct Answer:grapheme,a letter, or group of letters, that represent a phoneme

a letter, or group of letters, that represent a phoneme

Correct Answer:digraph,a type of grapheme where two letters represent one phoneme

a type of grapheme where two letters represent one phoneme

Correct Answer:homophones,words that sound the same with different spellings

words that sound the same with different spellings

6 Questions

Q1.
Choose the correct word and spelling to complete this sentence: The child lived with their __________.
parnts
pairints
Correct answer: parents
parints
Q2.
Which words contain the 'mb' spelling of the 'm' sound?
Correct answer: thumb
zombie
mug
Correct answer: comb
Q3.
Choose the representation of the 'm' sound that matches the words.
Correct Answer:swimming,mm

mm

Correct Answer:map,m

m

Correct Answer:crumb,mb

mb

Q4.
Where is the 'mb' spelling usually found in a word?
the beginning
the middle
Correct answer: the end
Q5.
Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence: I hurt my thum at playtime.
Correct answer: thumb
tum
fum
thubm
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I clighmd a tree yesterday.
Correct Answer: climbed