New
New
Year 2

Spelling more homophones and near-homophones

I can spell more common homophones and understand their meaning.

New
New
Year 2

Spelling more homophones and near-homophones

I can spell more common homophones and understand their meaning.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Two or more words that sound the same but have different meanings or spellings are called homophones.
  2. 'Hear' and 'here' are homophones.
  3. 'Quiet' and 'quite' are homophones.
  4. 'Night' and 'knight' are homophones.
  5. 'Buy', 'by' and 'buy' are homophones.

Common misconception

Many of these words are high frequency and common exception words.

Be explicit about the difficulties in spelling these words and give time to practise spelling these common exception words.

Keywords

  • Homophone - words that sound the same but have different meanings and spellings

  • Near-homophone - a word that sounds very similar to another word with a slightly different spelling and meaning

  • Silent letter - a letter in a word that is not pronounced when the word is spoken

Supplement lessons with images for each homophone to help solidify understanding as well as lots of opportunities to share their own sentences to check understanding.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the homophones.
Correct Answer:their,they're

they're

Correct Answer:one,won

won

Correct Answer:to,too

too

Correct Answer:hour,our

our

Q2.
Select the correct spelling for the following sentence: 'They __________ coming!'
our
Correct answer: are
hour
Q3.
Select the correct spelling for the following sentence: 'I need __________ more players to make this a game.'
Correct answer: two
too
to
Q4.
Select the correct spelling for the following sentence: 'Put the bags down over __________.'
Correct answer: there
their
they're
Q5.
Select the correct spelling for the following sentence: 'I'll have ___________ piece of cake please.'
won
Correct answer: one
Q6.
Match the words to the correct definitions.
Correct Answer:word family,a group of words common in feature, pattern or meaning

a group of words common in feature, pattern or meaning

Correct Answer:root word,the base word from which other words are formed

the base word from which other words are formed

Correct Answer:homophone,words that sound the same but have different spellings

words that sound the same but have different spellings

Correct Answer:phoneme,the smallest unit of sound that can change its meaning

the smallest unit of sound that can change its meaning

6 Questions

Q1.
Match the homophones.
Correct Answer:hear,here

here

Correct Answer:night,knight

knight

Correct Answer:by,bye

bye

Q2.
Which words are near-homophones?
quilt
Correct answer: quite
quick
Correct answer: quiet
Q3.
Select the correct spelling for the following sentence: 'I went to the shop to __________ some sweets.'
bye
by
Correct answer: buy
Q4.
Select the correct spelling for the following sentence: 'I told the dog to come __________ now.'
Correct answer: here
heer
hear
Q5.
Select the correct spelling for the following sentence: 'I went to bed when it was __________.'
knight
Correct answer: night
nite
Q6.
What is a near-homophone?
the smallest unit of sound in a word
the written representation of a sound
words that look the same
Correct answer: a word that sounds similar to another word with a slightly different spelling