New
New
Year 2

The 'or' spellings, including 'or', 'oor', 'au' and 'aw'

I can read and spell words containing four representations of the ‘or’ phoneme: 'or', 'oor', 'au' and 'aw'.

New
New
Year 2

The 'or' spellings, including 'or', 'oor', 'au' and 'aw'

I can read and spell words containing four representations of the ‘or’ phoneme: 'or', 'oor', 'au' and 'aw'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ‘aw’ is a representation of the 'or' phoneme that often comes at the end of a word and sometimes in the middle.
  2. ‘oor’ is a representation of the 'or' phoneme that sometimes comes at the end of a word.
  3. 'Paw' and 'poor' are homophones.
  4. How to spell the common exception words: people, Mr and Mrs.

Common misconception

Pupils can think the 'rules' for the spelling will always help to choose the right spelling.

Explain that rules can help us a certain amount. We also need to use our judgement of 'what looks right'.

Keywords

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Trigraph - three letters that represent one sound

  • Homophone - words that sound the same but have different meanings and spellings

You can generate your own mnemonics for common exception words. The 'naughty' and silly nature of the mnemonic for 'people' can help to make it memorable.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of the following words are homophones?
Correct answer: plane
stay
Correct answer: plain
play
steal
Q2.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:for,2

2

Correct Answer:launch,4

4

Correct Answer:floor,3

3

Q3.
Which of these spellings can also represent the sound 'or', like in short?
Correct answer: oor
Correct answer: aw
oe
oi
Q4.
Which of these are proper nouns?
Correct answer: July
table
Correct answer: August
sport
ball
Q5.
Choose the correct spelling of the word to complete this sentence: I want to ___________ the ball.
cash
cach
Correct answer: catch
katch
Q6.
Choose the correct spelling of the word to complete this sentence: I will put this cap on my ___________.
hed
Correct answer: head
heed

6 Questions

Q1.
Pick the spelling that matches the sentence: There are lots of __________ in the park.
peple
Correct answer: people
poeple
peepul
peopl
Q2.
Pick the spelling that matches the sentence: The letter was sent to __________ Moss.
Correct answer: Mr
Mir
mrr
mistuh
Q3.
Choose the 'or' spellings that match the words.
Correct Answer:or,port

port

Correct Answer:oor,floor

floor

Correct Answer:au,August

August

Correct Answer:aw,lawn

lawn

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence: Her best spoort is football.
spawt
spaut
Correct answer: sport
spot
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence: Please close the daw.
dau
daw
dor
Correct answer: door
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: There was a neat, green lorn in front of the house.
Correct answer: lawn
loorn
laun