New
New
Year 2

Applying the spellings 'oa', 'ow' and 'o-e' in familiar words

I can spell words containing the three most common representations of the oa’ phoneme: ‘oa’, ‘ow’ and ‘o-e’.

New
New
Year 2

Applying the spellings 'oa', 'ow' and 'o-e' in familiar words

I can spell words containing the three most common representations of the oa’ phoneme: ‘oa’, ‘ow’ and ‘o-e’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ‘ow’ is a representation of the 'oa' phoneme that often comes at the end of a word.
  2. ‘o-e’ is a representation of the 'oa' phoneme that is often found 'last but one'.
  3. ‘oa’ is a representation of the 'oa' phoneme that is often found in the middle of a word.
  4. How to spell the common exception word: want.

Common misconception

Spelling rules are often found within root words, leading to confusion when suffixes are added.

Show examples of root words alongside words with suffixes added e.g. float and floating.

Keywords

  • Phoneme - the smallest units of sound that make up words

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Split digraph - has a letter that comes between the two letters in a digraph like in "make" where the "k" separates the digraph "ae"

  • Suffix - a group of letters added at the end of a word to change its meaning or create a new word, like "-er" in "teacher" or "-ing" in "running."

  • Common - spellings that appear most often in writing

Say any unfamiliar or new words in a simple sentence when you introduce them to ensure that the class understand their meaning.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many syllables are in the word floating?
1
Correct answer: 2
5
6
Q2.
Choose two words that contain the root word toast.
Correct answer: toaster
roasting
Correct answer: toasting
most
Q3.
Match the word to the spelling it uses for the 'oa' sound.
Correct Answer:oak,oa

oa

Correct Answer:showing,ow

ow

Correct Answer:hope,o-e

o-e

Q4.
Choose the three common spellings of the oa phoneme.
ea
Correct answer: oa
Correct answer: ow
Correct answer: o-e
ei
Q5.
Pick the spelling that matches the sentence. I'm sorry I couldn't __________ to your party.
cum
com
Correct answer: come
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. You have a very nice hoam.
Correct Answer: home

6 Questions

Q1.
Select the correct spelling to match the sentence. I __________ to go on a holiday.
wont
Correct answer: want
whant
wante
Q2.
Choose the 'oa' spellings that match the words.
Correct Answer:slope,o-e

o-e

Correct Answer:pillow,ow

ow

Correct Answer:soak,oa

oa

Q3.
Match the grapheme to where it is commonly found in a word.
Correct Answer:oa,in the middle of a word

in the middle of a word

Correct Answer:ow,at the end of a word

at the end of a word

Correct Answer:o-e,'the last but one'

'the last but one'

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence. Rest your head on the pillo
Correct Answer: pillow
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. Their joak made us laugh a lot.
Correct Answer: joke
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. She scored a brilliant gole
Correct Answer: goal