New
New
Year 2

New 'oa' spellings, including 'o' and 'oe'

I can know two new spellings for the 'oa' phoneme: 'o' and 'oe'.

New
New
Year 2

New 'oa' spellings, including 'o' and 'oe'

I can know two new spellings for the 'oa' phoneme: 'o' and 'oe'.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'o' and 'oe' are rarer representations of the 'oa' phoneme.
  2. ‘oe’ is a representation of the 'oa' phoneme most commonly found at the end of a word.
  3. How to spell the common exception words: your and here.
  4. 'Your' and 'you're' are homophones.
  5. 'Here' and 'hear' are homophones.

Common misconception

Pupils will look for any word with ‘o’ in it and associate it with the long vowel 'oa'.

Teach that ‘o’ can be pronounced in different ways. Emphasise that in most words, the 'o' is making an 'o' phoneme.

Keywords

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Split digraph - has a letter that comes between the two letters in a digraph like in "make" where the "k" separates the digraph "ae"

  • Homophone - words that sound the same but have different meanings and spellings

  • Contraction - two words pushed together with an apostrophe

Be sure to quickly gloss the meaning of any words discussed that pupils may not know the meaning of.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the three words which contain the oa sound.
Correct answer: no
Correct answer: piano
late
Correct answer: toe
might
Q2.
Choose two words that rhyme with the word show.
Correct answer: Joe
note
Correct answer: glow
swipe
goal
Q3.
Choose three words that contain the root word soak.
Correct answer: soaking
soap
Correct answer: soaked
Correct answer: soaks
show
Q4.
Match the grapheme to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:oa,in the middle of a word

in the middle of a word

Correct Answer:ow,at the end of a word

at the end of a word

Correct Answer:o-e,'the last but one'

'the last but one'

Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. Come hear right now!
Correct Answer: here
Q6.
Match the words to the correct definitions.
Correct Answer:digraph,two letters that represent one sound

two letters that represent one sound

Correct Answer:split digraph,has a letter that splits the two vowels in a digraph

has a letter that splits the two vowels in a digraph

Correct Answer:homophone,words that sound the same but have different meanings

words that sound the same but have different meanings

6 Questions

Q1.
Match the homophones.
Correct Answer:your,you're

you're

Correct Answer:here,hear

hear

Correct Answer:know,no

no

Q2.
Choose the correct spelling to finish the sentence. Hold onto __________ hats.
yor
you're
Correct answer: your
Q3.
Choose the three words which contain the oa phoneme.
Correct answer: locate
mate
Correct answer: foe
Correct answer: no
sight
Q4.
Match the grapheme that makes the 'oa' sound to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:'o',anywhere in a word

anywhere in a word

Correct Answer:'oe',at the end of a word

at the end of a word

Q5.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. I ate a juicy tomatoe
Correct Answer: tomato
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. I need to cut my tow nails.
Correct Answer: toe