New
New
Year 2

The 'oa' spellings, including 'oa', 'ow' and 'o-e'

I can read and spell words containing the three most common representations of the ‘oa’ phoneme: ‘oa’, ‘ow’ and ‘o-e’.

New
New
Year 2

The 'oa' spellings, including 'oa', 'ow' and 'o-e'

I can read and spell words containing the three most common representations of the ‘oa’ phoneme: ‘oa’, ‘ow’ and ‘o-e’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. ‘ow’ is a representation of the 'oa' phoneme that often comes at the end of a word.
  2. ‘o-e’ is a representation of the 'oa' phoneme that is often found 'last but one'.
  3. ‘oa’ is a representation of the 'oa' phoneme that is often found in the middle of a word.
  4. How to spell the common exception words: who and how.

Common misconception

Pupils may read the 'ow' in words such as 'below' and 'snow' as an 'ou' sound, such as in 'growl'.

Explain to pupils that when the 'ow' digraph appears at the end of the word, it is typically making an 'oa' sound.

Keywords

  • Split digraph - has a letter that comes between the two letters in a digraph like in "make" where the "k" separates the digraph "ae"

  • Phoneme - the smallest units of sound that make up words

  • Digraph - two letters that represent one sound

  • Common - a spelling pattern that is most often found in written language

The word 'how' is not a common exception word, but is included alongside the common exception word 'who' because they are often confused by children.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each word to the number of phonemes it contains.
Correct Answer:cried,4

4

Correct Answer:final,5

5

Correct Answer:sky,3

3

Q2.
Which of these are a proper noun?
bike
Correct answer: Wednesday
tall
Correct answer: Joe
Q3.
Select the correct spelling to match the sentence. You __________ not do that.
shud
shood
shuld
Correct answer: should
Q4.
How many syllables are there in the word pilot?
1
Correct answer: 2
3
4
Q5.
Choose two more spellings that can also represent the phoneme oa as in boat.
ie
Correct answer: ow
ay
Correct answer: o-e
Q6.
Choose the word that rhymes with 'float'.
Correct answer: note
night
slope

6 Questions

Q1.
Pick the spelling that matches the sentence. __________ is that over there?
Whoo
Correct answer: Who
Woo
Q2.
Choose the 'oa' spellings that match to the words.
Correct Answer:groan,oa

oa

Correct Answer:hole,o-e

o-e

Correct Answer:below,ow

ow

Q3.
Match the grapheme to where they commonly appear in a word.
Correct Answer:oa,in the middle

in the middle

Correct Answer:o-e,'last but one'

'last but one'

Correct Answer:ow,at the end

at the end

Q4.
Correct the spelling in bold in the following sentence. They followed the river's flo upstream.
Correct Answer: flow
Q5.
Correct the spelling in bold in the following sentence. We took a cowch for the school trip.
Correct Answer: coach
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence. I had a long phoan call with my relative.
Correct Answer: phone