New
New
Year 2

Writing the build-up of ‘Lucky Dip'

I can write the build-up of ‘Lucky Dip’.

New
New
Year 2

Writing the build-up of ‘Lucky Dip'

I can write the build-up of ‘Lucky Dip’.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The purpose of the build-up is to develop the plot/characters, introduce a problem and build up tension and excitement.
  2. Fronted adverbials of time tell the reader how much time has passed between each sentence.
  3. Fronted adverbials of time can speed up or slow down the action being described.

Common misconception

Pupils may think that all fronted adverbials of time do the same job.

Teach pupils that different fronted adverbials of time can have different impacts on the writing. In parituclar, to speed up or slow down the action.

Keywords

  • Fronted adverbial of time - a sentence starter that tells the reader when something happens

  • Verbs - a doing or being word

  • Adverb - a word that describes a verb

You may wish to play a game with the class where a simple story is told two times, with different fronted adverbials of time for each version (fast and then slow) and pupils can hear and discuss the impact the different fronted adverbials have.
Teacher tip

Equipment

You need access to the 2001 animation ‘Lucky Dip’ by Emily Skinner for this lesson.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which is the first part of a story staircase?
climax
Correct answer: opening
resolution
build-up
Q2.
Which part of the story staircase comes after the opening?
climax
resolution
Correct answer: build-up
Q3.
The build-up is the part of the story where the writer will introduce ...
Correct answer: a problem.
a new setting.
a lot of new characters.
Q4.
What is the problem Emily faces in the build-up of 'Lucky Dip'?
She falls into the sea.
She gets her foot stuck in a hole.
Correct answer: She sees a scary man.
Q5.
What is the name of the machine that the magical bunny is inside?
Lucky Flipper
Lucky Tripper
Correct answer: Lucky Dipper
Q6.
Who pulled Emily out of the arcade at the end of the build-up?
the Pin Man
the bunny
Correct answer: her grandad

6 Questions

Q1.
Which part of a story is where the writer might introduce a problem?
opening
Correct answer: build-up
climax
Q2.
Which part of a story is where the writer might build up tension and excitement?
opening
Correct answer: build-up
climax
Q3.
What is the problem Emily has in the build-up of 'Lucky Dip'?
She loses her grandparents.
She can't afford to buy candy floss.
Correct answer: She sees the scary Pin Man.
Q4.
True or false? Fronted adverbials of time start sentences.
Correct Answer: true, True
Q5.
What piece of punctuation comes after a fronted adverbial of time?
a full stop
a question mark
Correct answer: a comma
Q6.
Which of these fronted adverbials of time would tell the reader that the action was happening very quickly?
A minute later,
Then,
Next,
Correct answer: In a flash,