Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Present and past tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can vary the tense of a simple sentence.

      Key learning points

      1. A simple sentence can be written in the past or present tense.
      2. The tense of a simple sentence changes the time frame of the action.

      Keywords

      • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

      • Present tense - tells the reader the action is happening now

      • Past tense - tells the reader the action happened before now

      • Verb - a doing or being word

      Common misconception

      Pupils may find it hard to change the verb into the correct form to fit the rest of the sentence.

      Provide plenty of opportunities to practise saying and reading present and past tense sentences.

      Teacher tip

      Use regular verbs in example sentences and tasks so that pupils become familiar with the past and present tense.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the two common nouns:

      run
      Correct answer: teacher
      jump
      Correct answer: home

      Q2.
      Match the following keywords with the correct example:

      Correct Answer:phrase,happy cat

      happy cat

      Correct Answer:simple sentence,The happy cat purred.

      The happy cat purred.

      Q3.
      Identify the verb in this sentence: We listen to music.

      We
      Correct answer: listen
      to
      music

      Q4.
      How many ideas are there in a simple sentence?

      Correct answer: One
      Two
      Three

      Q5.
      Match the word and the definition:

      Correct Answer:verb,a doing or being word

      a doing or being word

      Correct Answer:tense,tells the reader when something happens

      tells the reader when something happens

      Correct Answer:adverb,a word that describes a verb

      a word that describes a verb

      Q6.
      A simple sentence must...

      Correct answer: include a verb.
      include a comma.
      include an adjective.
      Correct answer: make complete sense.

      6 Questions

      Q1.
      Match the following:

      Correct Answer:present tense,is happening now

      is happening now

      Correct Answer:past tense,happened before now

      happened before now

      Q2.
      Match the verbs to their tense:

      Correct Answer:past tense,worked

      worked

      Correct Answer:present tense,work

      work

      Q3.
      Tick the correct past tense form of the verb 'play':

      plays
      playd
      playing
      Correct answer: played

      Q4.
      Fill in the gap: The __________ carries the tense of a sentence.

      Correct answer: verb
      noun
      adjective

      Q5.
      Change the verb so that this sentence is in the present tense: I walked to the shops.

      Correct Answer: walk, walk, Walk

      Q6.
      Change the verb so that this sentence is in the past tense: Sam counts the apples.

      Correct Answer: counted, Counted

      To help you plan your 1 English lesson on: Present and past tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...