Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say and write a simple sentence in the simple present tense.

      Key learning points

      1. A simple sentence is about one idea and it makes complete sense.
      2. A simple sentence can be written in the present tense.
      3. A simple sentence contains one verb and at least one noun.
      4. The verb carries the tense of a sentence.
      5. Grammatically accurate sentences start with capital letters and most often end with full stops.

      Keywords

      • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

      • Present tense - tells the reader the action is happening now

      • Capital letter - the upper case formation of a letter

      • Full stop - a punctuation mark used at the end of a sentence

      • Verb - a doing or being word

      Common misconception

      Pupils may think some phrases are sentences because they can look longer than full simple sentences.

      Ensure pupils understand that simple sentences must contain a verb in order to make sense. Note that phrases are often adjectives and nouns.

      Teacher tip

      Lots of oral rehearsal of simple sentences is very valuable. Ensure pupils can do this before they are tasked with writing their own simple sentence.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Tick the sentence that is grammatically correct.

      Correct answer: Granny lives in Blackpool.
      granny lives in Blackpool
      granny lives in Blackpool.

      Q2.
      Tick the complete sentence.

      funny hat
      big, funny hat
      Correct answer: Meg wears a funny hat.

      Q3.
      Match the following parts of a sentence with the correct example.

      Correct Answer:phrase,bright moon
      Correct Answer:noun,moon
      Correct Answer:adjective,bright
      Correct Answer:expanded noun phrase,bright, white moon

      Q4.
      What is the verb in the following sentence? The red ball bounces.

      The
      red
      ball
      Correct answer: bounces

      Q5.
      Match the tense to the correct definition.

      Correct Answer:present tense,happening now
      Correct Answer:past tense,happened before now

      Q6.
      Tick the sentence written in the present tense.

      Javi played netball.
      Correct answer: Javi plays netball.
      Javi will play netball.

      6 Questions

      Q1.
      A simple sentence is about ...

      three ideas.
      two ideas.
      Correct answer: one idea.

      Q2.
      Tick the sentences that make sense.

      noisy cats
      Correct answer: The noisy cats fight.
      fight loudly
      Correct answer: The noisy cats fight loudly.

      Q3.
      Match the following word types with the correct example.

      Correct Answer:adjective,lovely
      Correct Answer:verb,like
      Correct Answer:noun,friend

      Q4.
      Identify the noun in this sentence: Matt is sad.

      Correct Answer: Matt, matt, Mat, mat

      Q5.
      Tick the sentence that is correct.

      Kelly drives home
      kelly drives home.
      kelly drives home
      Correct answer: Kelly drives home.

      Q6.
      Tick the two statements that complete this sentence: A simple sentence ...

      is always written in the past tense.
      always contains an adjective.
      Correct answer: always starts with a capital letter.
      Correct answer: always contains a verb.

      To help you plan your 1 English lesson on: Present tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...