New
New
Year 2

Spelling compound words

I can spell compound words.

New
New
Year 2

Spelling compound words

I can spell compound words.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Compound words are two or more words joined together.
  2. In a compound word, the spelling of the original words stays the same.
  3. 'Football', 'notebook', 'inside' and 'sometimes' are all compound words.

Common misconception

Children might confuse pairs of words against compound words. e.g. bus stop.

Give examples of both and model mistakes. e.g. write butterfly as butter fly and discuss.

Keywords

  • Compound word - two or more words joined together

  • Polysyllabic - a word that contains more than one sound or beat

  • Syllable - a single sound or beat in a word that contains a vowel sound

Use images to support with thinking about what each part of the compound word means.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the missing word in the following sentence? 'A __________ is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.'
prefix
Correct answer: suffix
syllable
Q2.
What are the missing words in the following sentence? 'A prefix is a letter or group of letters added to __________ of a word to change its meaning.'
the middle
the end
Correct answer: the start
Q3.
Match the words with the number of syllables they contain.
Correct Answer:fly,1

1

Correct Answer:hopping,2

2

Correct Answer:butterfly,3

3

Q4.
Match the word pairs.
Correct Answer:bus,stop

stop

Correct Answer:fish ,tank

tank

Correct Answer:bed,time

time

Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'I thought the decision was unnfare.'
unnfair
unfayre
Correct answer: unfair
unfaire
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'I do not like to eat unhelfy food.'
Correct Answer: unhealthy

6 Questions

Q1.
What are compound words?
words that sound the same but are spelt differently
the beat in words that contain vowel sounds
something added to the beginning of a word
Correct answer: two words combined to form a new word
Q2.
Select the compound words.
Correct answer: blackberry
car park
fly
Correct answer: butterfly
butter
Q3.
Match the pairs of words that could be joined together to create compound words.
Correct Answer:after,noon

noon

Correct Answer:bath,room

room

Correct Answer:rain,bow

bow

Correct Answer:some,times

times

Q4.
Choose the correct spelling of the missing compound word to complete the following sentence: 'We had to spend lunch __________ because it was raining.'
innside
in side
Correct answer: inside
sidein
Q5.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'When it rained, I saw a beautiful rain bow.'
Correct Answer: rainbow
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'I enjoyed my lazy aftanoon in the sunshine.'
Correct Answer: afternoon