New
New
Year 2

Spelling words with contracted forms

I can spell words with contracted forms, such as isn't and can't.

New
New
Year 2

Spelling words with contracted forms

I can spell words with contracted forms, such as isn't and can't.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. In contractions, the apostrophe shows where a letter or letters would be if the words were written in full.
  2. Saying the expanded form of a contraction can help to identify where the apostrophe goes and how to spell it.

Common misconception

Children may form the apostrophe incorrectly - back to front or locate it at the wrong height.

Spend time practising how and where to write the apostrophe, so that it is the correct height and orientation.

Keywords

  • Contraction - a shorter way of writing two words where some letters are left out and an apostrophe is used in their place

  • Apostrophe - a punctuation mark used in contractions to show where letters have been left out

  • Omitted letters - the letters that are not included when you make a contraction

  • Expanded form - the full version of a contraction, for example, "you're" in expanded form is "you are"

Use the three grammar lessons in Year 2 to further support pupils' understanding of the apostrophe.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What letters are found in both 'cannot' and 'can't'?
Correct answer: c
Correct answer: a
Correct answer: n
o
d
Q2.
What letters are found in both 'I am' and 'I'm'?
Correct answer: i
a
Correct answer: m
n
Q3.
Match the punctuation marks to their names.
Correct Answer:.,full stop

full stop

Correct Answer:!,exclamation mark

exclamation mark

Correct Answer:,,comma

comma

Q4.
When you write a comma, where does it go?
under the line
Correct answer: on the line
in the air
Q5.
What word could replace the words in bold in this sentence and still make sense? 'They are having lots of fun.'
Then
Correct answer: They're
Them
Q6.
What word could replace the word in bold in this sentence and still make sense? 'He cannot find his shoes.'
jump
Correct answer: can't
car
she

6 Questions

Q1.
'I am' is the expanded form of which contraction?
I'll
I've
Correct answer: I'm
Q2.
'They are' is the expanded form of which contracted word?
their
Correct answer: they're
they'll
Q3.
Match the expanded forms with the contracted words.
Correct Answer:they are,they're

they're

Correct Answer:will not,won't

won't

Correct Answer:is not,isn't

isn't

Correct Answer:you are,you're

you're

Q4.
Match the expanded forms of these words with their contracted forms.
Correct Answer:cannot,can't

can't

Correct Answer:we are,we're

we're

Correct Answer:they will,they'll

they'll

Correct Answer:I am,I'm

I'm

Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'She carnt see her friend outside.'
cant
cant'
ca'nt
Correct answer: can't
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'He wont be able to come round today.'
w'ont
wo'nt
Correct answer: won't
wont'