New
New
Year 2

Spelling words with the apostrophe for singular possession

I can spell words using the apostrophe for singular possession.

New
New
Year 2

Spelling words with the apostrophe for singular possession

I can spell words using the apostrophe for singular possession.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An apostrophe has more than one purpose.
  2. An apostrophe can show possession.
  3. An 's is used to show belonging after the first noun.

Common misconception

Pupils often don't notice that they have written a phrase showing belonging.

Give chances to edit looking explicitly for where an apostrophe for possession is missing. Spot apostrophes in sentences when reading.

Keywords

  • Apostrophe - a punctuation mark used to show contraction or possession

  • Possession - the state of owning something

Avoid giving children examples that do not follow this pattern, like names that end in 's' such as 'James' or plural possession. Children learn this in KS2. They should secure their use of singular possession first.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
'I will' is the expanded form of which contraction?
I'm
I'd
Correct answer: I'll
Q2.
'We are' is the expanded form of which contracted word?
they're
Correct answer: we're
were
we'd
Q3.
Match the expanded forms of these words to their contracted forms.
Correct Answer:cannot,can't

can't

Correct Answer:we are,we're

we're

Correct Answer:will not,won't

won't

Correct Answer:is not,isn't

isn't

Q4.
Select the singular nouns.
cats
Correct answer: dog
Correct answer: child
pens
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'I dont want to say goodbye.'
d'ont
do'nt
Correct answer: don't
dont'
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'Weer having fish for lunch today.'
were
w'ere
Correct answer: we're
wer'e
were'

6 Questions

Q1.
An apostrophe for possession shows that something ...
is missing.
Correct answer: belongs.
is plural.
Q2.
Which example shows the apostrophe for possession in the correct position for the following sentence? 'The pencil belongs to Andeep.'
Andeeps pencil'
Andeeps 'pencil
Andeeps' pencil
Correct answer: Andeep's pencil
Q3.
Which example shows the apostrophe for possession in the correct position for the following sentence? 'The cat belongs to Aisha.'
Aishas cat'
Aishas 'cat
Aishas' cat
Correct answer: Aisha's cat
Q4.
Match the phrases with the correct apostrophe for possession for these nouns.
Correct Answer:the shoes belonging to Andeep,Andeep's shoes

Andeep's shoes

Correct Answer:the bag belonging to Sam,Sam's bag

Sam's bag

Correct Answer:the ball belonging to Izzy,Izzy's ball

Izzy's ball

Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'I would like to borrow my sisters hairbrush.'
sistus
sist'ers
Correct answer: sister's
sis'ters
Q6.
Match the words with their definitions.
Correct Answer:apostrophe,a punctuation mark used to show contraction or possession

a punctuation mark used to show contraction or possession

Correct Answer:possession,the state of owning something

the state of owning something

Correct Answer:noun,a person, place or thing

a person, place or thing