Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using and spelling suffixes: -est

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -est.

      Key learning points

      1. A suffix is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.
      2. If the adjective ends in two consonant letters, the ending is simply added on.
      3. If the root word ends in a consonant + 'y', the 'y' is changed to 'i' before the suffix is added.
      4. If the root word ends in a consonant + 'e', the 'e' is removed before the suffix is added.

      Keywords

      • Adjective - describes a noun

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Syllable - a single sound or beat in a word that contains a vowel sound

      • Consonant - a sound that is made by blocking air in the mouth with the teeth, tongue, lips or palate

      Common misconception

      Pupils can think the -est suffix is spelt 'ist' or 'st' because that is what you can hear.

      Review pupils' misconceptions after practice tasks. Even though the word can sound different, -est is always spelt in the same way.

      Teacher tip

      Use the feedback pages after tasks to go through the misconceptions from your pupils' responses. Talk through how you know which response is correct, with reference to the rules and also sounding out words.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the suffixes.

      Correct answer: -ing
      Correct answer: -er
      pre-
      Correct answer: -ed
      un-

      Q2.
      Select all the words containing the suffix -er.

      Correct answer: quieter
      slowly
      Correct answer: greener
      happiest
      played

      Q3.
      Match the words to the rule they apply when the suffix -er is added.

      Correct Answer:quiet - quieter,Just add -er.
      Correct Answer:wide - wider,Remove the ‘e’ and add -er.
      Correct Answer:hot - hotter,Double the consonant and add -er.
      Correct Answer:funny - funnier,Remove the ‘y’ and add -ier.

      Q4.
      What word class is the word in bold in the following sentence: Today was hotter than yesterday.

      noun
      Correct answer: adjective
      verb

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I felt bravr when my friend arrived.

      braveer
      Correct answer: braver
      brayver
      bravr

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: This slice of cake is thinr than that one.

      thiner
      thinr
      Correct answer: thinner
      thinnur

      6 Questions

      Q1.
      Select all the words containing the suffix -est.

      Correct answer: fastest
      slower
      list
      Correct answer: quietest
      boxes

      Q2.
      What happens when the suffix -est is added to a root word ending in 'y', such as 'happy' or 'easy'?

      Just add -est.
      Correct answer: Remove the ‘y’ and add -iest.
      Remove the ‘e’ and add -est.
      Double the consonant and add -est.

      Q3.
      What happens when the suffix -er is added to a root word ending in 'e', such as 'wise' or 'fine'?

      Just add -est.
      Remove the ‘y’ and add -iest.
      Correct answer: Remove the ‘e’ and add -est.
      Double the consonant and add -est.

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: She was the hapyest after her friend arrived.

      hapyest
      happyest
      Correct answer: happiest
      hapiest

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: It was the longist pencil she had ever seen.

      Correct Answer: longest

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: He chose the thinist slice of cake.

      Correct Answer: thinnest

      To help you plan your 2 English lesson on: Using and spelling suffixes: -est, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...