New
New
Year 2

Using and spelling suffixes: -ful

I can spell words using the suffix -ful.

New
New
Year 2

Using and spelling suffixes: -ful

I can spell words using the suffix -ful.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A suffix is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.
  2. If the suffix starts with a consonant letter, it is usually added without any change to the root word.
  3. If a root word has more than one syllable and ends in a consonant + 'y', then 'y' is replaced by 'i' before the suffix.
  4. How to spell the common exception word: beautiful.

Common misconception

Children can think the suffix is spelt like the word 'full' with a double 'l'.

Explicitly discuss the difference in spelling, and provide opportunities to look at words and identify those with the suffix in them.

Keywords

  • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

  • Adjective - describes a noun

  • Noun - a naming word for people, places or things

Ensure children know the meanings of focus words in the lesson. You can adapt the 'ful' words to use words that may better match current units of work.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: I spent the hoal day reading.
hole
Correct answer: whole
hoal
howel
Q2.
Select the words that contain the suffix '-ly'.
Correct answer: loudly
fastest
Correct answer: happily
quicker
Q3.
If the root word has more than one syllable and ends in a consonant plus 'y', then the ‘y’ is replaced by ‘i’ before the suffix '-ly'. Select the root words that end in a consonant plus 'y'.
Correct answer: funny
slow
Correct answer: lazy
sad
Q4.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: She ate the pizza hapylee.
happylee
hapilee
Correct answer: happily
hapily
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: Please put on your coat kwiklee.
quicklee
Correct answer: quickly
kwickly
kwicklee
Q6.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: "Stop!" he shouted angrilee.
angryly
Correct answer: angrily
angrylee
angrilly

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: It was a byootifull day.
beautifull
beutiful
baeutiful
beatifull
Correct answer: beautiful
Q2.
Select the words that contain the suffix '-ful'.
Correct answer: joyful
happily
Correct answer: beautiful
snowed
Q3.
Match the words with the same word root.
Correct Answer:joy,joyful

joyful

Correct Answer:beauty,beautiful

beautiful

Correct Answer:cheer,cheerful

cheerful

Q4.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: He was often forgettfull.
forgetfull
forgetiful
Correct answer: forgetful
Q5.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: She heard joyfull singing in the hall.
Correct Answer: joyful
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: Please be cairfull on the stairs.
Correct Answer: careful