New
New
Year 2

Using and spelling suffixes: -ly

I can spell words using the suffix -ly.

New
New
Year 2

Using and spelling suffixes: -ly

I can spell words using the suffix -ly.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A suffix is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.
  2. If the suffix starts with a consonant letter, it is usually added without any change to the root word.
  3. If a root word has more than one syllable and ends in a consonant + 'y', then 'y' is replaced by 'i' before the suffix.
  4. How to spell the common exception word: whole.

Common misconception

Pupils may think all words ending in -ly are adverbs.

Explain there are also adjectives that end in -ly, like friendly, lonely, or lovely.

Keywords

  • Suffix - a group of letters added to the end of a root word

  • Adverb - describes a verb

  • Adjective - describes a noun

  • Syllable - a single sound or beat in a word that contains a vowel sound

Pupils won't necessarily see the connections between words and how this links to spelling. Point out if we can spell loud, then we also know how to spell loudly (as they have the same root word).
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: These treats are for evreebody.
everybodee
Correct answer: everybody
evrybody
evrybdy
Q2.
Identify the words that contain the spelling 'tion'.
Correct answer: section
staying
Correct answer: station
posh
Correct answer: potion
Q3.
What is a suffix?
a group of letters at the start of a word which creates another word
Correct answer: a letter or group of letters at the end of a word which creates another word
a person, place or thing
Q4.
Which of these words are adjectives?
Correct answer: brown
jump
Correct answer: big
hop
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: Which opshon would you like?
opshun
Correct answer: option
optoin
Q6.
Match the words with their root words and connected meanings.
Correct Answer:slow,slowly

slowly

Correct Answer:smile,smiled

smiled

Correct Answer:fast,faster

faster

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: The dog dug a hoal for his bone.
whole
Correct answer: hole
howel
Q2.
Choose the correct spelling and representation of the word in bold in the following sentence: I just ate a hoal apple.
hole
Correct answer: whole
howel
Q3.
Select the words that contain the suffix '-ly'.
Correct answer: quickly
Correct answer: sadly
quicker
saddest
Q4.
If the root word has more than one syllable and ends in a consonant plus 'y', then the ‘y’ is replaced by ‘i’ before the suffix '-ly'. Select the root words that end in a consonant plus 'y'.
Correct answer: happy
sad
Correct answer: angry
quick
Q5.
Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: She sat down lazylee.
lazlee
Correct answer: lazily
lazyly
Q6.
Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: Please don't shout so lowdlee.
Correct Answer: loudly