Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using and spelling suffixes: -ment and -ness

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffixes -ment and -ness.

      Key learning points

      1. A suffix is a letter or group of letters at the end of a word which creates another word.
      2. If the suffix starts with a consonant letter, it is usually added without any change to the root word.
      3. If a root word has more than one syllable and ends in a consonant + 'y', then 'y' is replaced by 'i' before the suffix.

      Keywords

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Noun - a naming word for people, places or things

      • Suffix - a group of letters added to the end of a root word

      Common misconception

      Children may struggle to generate a sentence with these nouns in, such as improvement or darkness.

      Model all the focus words simply and clearly in sentences to help demonstrate the meaning and their place within a sentence.

      Teacher tip

      Many words containing the -ness and -ment suffixes are multisyllabic. Support the children to notice the similarities between the root word and new word to support their spelling. Break the words down into syllables.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select the three words that contain the suffix '-less'.

      Correct answer: careless
      happily
      Correct answer: hopeless
      joyful
      Correct answer: pitiless

      Q2.
      Match the words with their word roots.

      Correct Answer:fearful,fearless
      Correct Answer:played,playing
      Correct Answer:harmful,harmless

      Q3.
      Select the nouns.

      Correct answer: dog
      barked
      Correct answer: home
      run
      Correct answer: bone

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: He was very cairless.

      careles
      Correct answer: careless
      cairless

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: She felt hopeles when they lost the match.

      hopless
      hopeles
      Correct answer: hopeless
      hoples

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: She was feerles and jumped off the high wall.

      fearles
      Correct answer: fearless
      feerles
      feerless

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: He brort his muddy shoes into the house.

      brout
      bought
      Correct answer: brought
      brort

      Q2.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: She said goodbye to evryone before leaving.

      everywon
      evereeone
      Correct answer: everyone

      Q3.
      Match the word to the suffix it contains.

      Correct Answer:punishment,ment
      Correct Answer:happiness,ness
      Correct Answer:played,ed

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: The darknes was all around them.

      darcknes
      darknes
      Correct answer: darkness

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: The apoyntment was at 9am.

      apointment
      Correct answer: appointment
      appointiment

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: The happynes spread around the team after they won the game.

      Correct Answer: happiness

      To help you plan your 2 English lesson on: Using and spelling suffixes: -ment and -ness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...