Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Beowulf completes his Danish mission

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe events in the second half of Chapter 5 and I can discuss how Beowulf fulfils the role of a hero.

      Key learning points

      1. Having defeated Grendel's mother, Beowulf returns to Heorot a hero.
      2. Beowulf wants to return home to Geatland; King Hrothgar sadly lets him go, rewarding him once more.
      3. Heroes are common in mythology and epic poetry and they have certain typical attributes.
      4. These attributes might include courage, determination, physical strength, compassion and leadership.
      5. Beowulf has demonstrated these attributes throughout his time in Denmark.

      Keywords

      • Kenning - a phrase of two words that replaces a noun that is often used in Old English poetry

      • Summarise - pull out the key information and ideas from the text

      • Hero - a protagonist with noble qualities, often saving or helping others

      • Attributes - qualities or features of a person’s personality

      Common misconception

      Pupils may struggle with the concept of 'fate' raised in the lesson.

      Discuss the idea of being 'fated' to experience something, using examples - for instance, happening to meet a partner in a particular place might be described as 'fated' to happen.

      Teacher tip

      You may want to have pupils repeatedly re-read the short sections discussed in this lesson in order to develop fluency. Model fluent reading and have children practise in their pairs.

      Equipment

      You need a copy of the 2013 Oxford Children’s Classics edition of ‘Beowulf’ written by Kevin Crossley-Holland and illustrated by Charles Keeping for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which characters have died so far in 'Beowulf'?

      Correct answer: Leofric
      Correct answer: Grendel
      Correct answer: Grendel's mother
      Hrothgar
      Correct answer: Aeschere

      Q2.
      Compared to how he fought Grendel, what did Beowulf do differently when fighting Grendel's mother?

      Correct answer: he wore armour this time
      he used his bare hands this time
      he took off his armour this time
      Correct answer: he used a sword this time

      Q3.
      Which of the following is most important to Beowulf?

      Correct answer: being famous
      being rich
      being kind
      having privacy

      Q4.
      How many words are used in a kenning?

      one
      Correct answer: two
      three
      four

      Q5.
      Which of these could be used as a kenning to describe Beowulf?

      sickness-healer
      Correct answer: hope-bringer
      Correct answer: sword-wielder
      rain-maker

      Q6.
      Which character could be described by the kenning 'Geat-devourer'?

      Grendel's mother
      Correct answer: Grendel
      Queen Wealhtheow
      Beowulf

      6 Questions

      Q1.
      When Beowulf surfaced from the lake, what had the Danes done?

      waited for him
      Correct answer: gone back home
      killed the Geats
      stolen his horses

      Q2.
      Which of these is a kenning for the monsters?

      sharp-clawed
      Correct answer: death-shadows
      thick-skinned
      vile-smelling

      Q3.
      Which character might have said this line? '"We Danes are lucky to count you as a friend!"

      Beowulf
      Correct answer: Hrothgar
      Leofric
      Hygelac
      Grendel

      Q4.
      Match these words to their meanings.

      Correct Answer:severed,cut off
      Correct Answer:embraced,hugged
      Correct Answer:thawed,melted
      Correct Answer:concealed,hidden
      Correct Answer:successor,person who takes your role when you finish it

      Q5.
      Since Beowulf arrived, what has happened to the relationship between the Geats and the Danes?

      Correct answer: it has improved
      it has stayed the same
      it has worsened
      they are now one nation united

      Q6.
      Which of the following are common attributes of heroes?

      Correct answer: strength
      Correct answer: leadership
      greed
      Correct answer: determination
      selfishness

      To help you plan your 6 English lesson on: Beowulf completes his Danish mission, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...