Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring characterisation in 'Escape from Pompeii'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare characterisation across a text.

      Key learning points

      1. ‘Escape from Pompeii’ is written from the perspective of Tranio, a young boy.
      2. Characterisation can change over the course of a text’s narrative.
      3. Characterisation can be conveyed through a character’s appearance, their dialogue and actions they perform in the text.

      Keywords

      • Perspective - Perspective refers to the point-of-view or position from which the reader reads, influencing the way events or ideas are portrayed and understood.

      • Character traits - Character traits are the special qualities that make a character in a story unique and interesting.

      • Characterisation - Characterisation is the way an author and illustrator describes and develops the personalities and traits of the characters in a story.

      • Convey - To convey means to communicate a message directly or indirectly.

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to think of character traits to describe Tranio in Task B.

      A list of common traits could be displayed or printed for pupils to refer to. These could include traits such as: courage, selflessness, honesty, compassion, integrity, determination and leadership.

      Teacher tip

      You may wish to display some of the reading strategies used when encountering new or unfamiliar vocabulary for pupils to refer to throughout the reading of the text. Illustrations from the corresponding pages may support less confident readers when completing Task A.

      Equipment

      You need a copy of the 2005 Frances Lincoln Children's Books edition of ‘Escape from Pompeii’ written and illustrated by Christina Balit, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which city is the text set in?

      Bologna
      Naples
      Rome
      Correct answer: Pompeii

      Q2.
      Which of the following sentences are written in third-person-perspective?

      My friends and I gather in the courtyard, playing games under the sun.
      The aroma of herbs fills my kitchen as I prepare a savoury dinner.
      Correct answer: Lucas strolls along the cobblestone streets. He greets neighbours.
      Correct answer: Izzy tends to her garden. She is nurturing the vibrant flowers.

      Q3.
      Which of the following sentences are written in first-person-perspective?

      Correct answer: My hands craft pottery, shaping clay into beautiful vases.
      The merchant's cart rattles, laden with goods.
      Correct answer: I wake up early, prepare breakfast, and head to the forum for work.
      The bakery emits a warm, comforting scent of bread.

      Q4.
      Which character trait is shown in the following sentence: Marcus returned the extra coins the merchant gave him.

      Correct answer: honesty
      jealousy
      determination

      Q5.
      Which character trait is shown in the following sentence: Despite warnings, Julia refuses to leave her home, determined to protect her belongings.

      kindness
      meanness
      Correct answer: stubbornness

      Q6.
      In which year did Mount Vesuvius erupt that caused Pompeii to be covered by ash, pumice-stone and lava?

      472 BCE
      Correct answer: AD 79
      1631

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:character trait,the special qualities that make a character in a story unique

      the special qualities that make a character in a story unique

      Correct Answer:characterisation,the way authors describe and develop traits of the characters

      the way authors describe and develop traits of the characters

      Correct Answer:convey,to communicate a message directly or indirectly

      to communicate a message directly or indirectly

      Q2.
      From whose perspective does the reader experience the text from?

      Livia
      Dion
      Correct answer: Tranio

      Q3.
      Which type of bones is the game 'Knucklebones' played with?

      Correct answer: sheep
      horse
      Correct answer: goats
      cows

      Q4.
      When they witness the tremors, where do Tranio and Livia both go?

      to the Forum
      back to their homes
      Correct answer: to the harbour

      Q5.
      True or False? Tranio and Livia are good friends.

      Correct Answer: True, true

      Q6.
      Who had looked after Tranio and Livia after the eruption had destroyed their home?

      a Roman farmer
      Correct answer: a captain of a Greek ship
      a politician

      To help you plan your 4 English lesson on: Exploring characterisation in 'Escape from Pompeii', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...