Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introducing the context of 'Escape from Pompeii'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the context of 'Escape from Pompeii'.

      Key learning points

      1. Connecting information in "Escape from Pompeii" to our background knowledge can help us to deepen our understanding.
      2. Before the eruption of Mount Vesuvius, Pompeii was a busy Roman city.
      3. Mount Vesuvius erupted on 24 August AD 79.
      4. The city was covered in ash and many people died.
      5. The afterword provides the reader with valuable information and context.

      Keywords

      • Historical fiction - Historical fiction is a genre in which a fictional plot takes place in the setting of particular, real historical events.

      • Context - The context is the surrounding details that help you understand what you're reading.

      • Afterword - An afterword is a concluding section providing additional insights or reflections after the main content.

      Common misconception

      Pupils may encounter new or unfamiliar vocabulary in the additional material resources.

      Pre-teaching specific terms with definitions or visuals will support less confident readers.

      Teacher tip

      Highlighting non-fiction texts in your book area that are linked to the Roman Empire will deepen understanding of the subject matter and further engage readers. As pupils have read the afterword independently, you may wish to read the additional materials aloud to the class.

      Equipment

      You need a copy of the 2005 Frances Lincoln Children's Books edition of ‘Escape from Pompeii’ written and illustrated by Christina Balit, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the capital city of Italy?

      An image in a quiz
      Correct Answer: Rome, rome

      Q2.
      Which of the following best describes a non-fiction text?

      when there are lots of texts with the same characters
      Correct answer: a genre of text which presents real events, information, or knowledge
      a form of text combining words and images in long-form, sequential art panels

      Q3.
      Which of these sentences is correctly punctuated?

      pompeii was buried under ash, when the volcano erupted.
      Pompeii was buried under ash when the volcano erupted
      Pompeii was buried, under ash when the volcano erupted.
      Correct answer: Pompeii was buried under ash when the volcano erupted.

      Q4.
      Which of the following best describes a historical fiction text?

      a form of text that presents news and information about current events
      a text that contains multiple poems by one author or on a particular subject
      Correct answer: a genre in which a fictional plot takes place in the setting of real events

      Q5.
      Based on their titles, which of the following are likely to be historical fiction texts?

      Correct answer: Viking Boy
      Correct answer: Empire's End: A Roman Story
      Grimwood
      The Great (food) Bank Heist

      Q6.
      Place the following dates in chronological order.

      1 - AD 79
      2 - 1748
      3 - 1863
      4 - 1944
      Q1 Italy: Location Map, based on OCHA, 2013

      6 Questions

      Q1.
      Which genre is 'Escape from Pompeii' best described as being?

      fairy tale
      science fiction
      Correct answer: historical fiction
      fantasy

      Q2.
      Pompeii is located in which part of Italy?

      An image in a quiz
      North
      East
      Correct answer: South
      West

      Q3.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:historical fiction,a genre where a fictional plot takes place in a real event
      Correct Answer:context,the surrounding details that help you understand what you're reading
      Correct Answer:afterword,a concluding section providing additional insights or reflections

      Q4.
      'Escape from Pompeii' is written and illustrated by which person?

      Dara McAnulty
      Correct answer: Christina Balit
      Dieter Braun

      Q5.
      True or False? Historical fiction texts are entirely fictional and made up.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      Match the new vocabulary from the afterword to its meaning.

      Correct Answer:pumice,volcanic rock with small holes allowing liquid or air to pass through
      Correct Answer:archaeologist,a person who studies past societies or history
      Correct Answer:plaster-cast,a replica/copy made in plaster
      Q2 Italy: Location Map, based on OCHA, 2013

      To help you plan your 4 English lesson on: Introducing the context of 'Escape from Pompeii', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...