Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring characterisation in 'Greenling'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare characterisation within a text.

      Key learning points

      1. A character's body language can give clues about what they are thinking or feeling.
      2. Body language is used in ‘Greenling’ to convey the characterisation of the Barleycorns and the Greenling.
      3. Understanding a character's motives helps us to understand the story and empathise with the characters.
      4. A reader’s own experiences can also support inferring a character’s motives.

      Keywords

      • Character traits - Character traits are the special qualities that make a character in a story unique and interesting.

      • Characterisation - Characterisation is the way an author and illustrator describes and develops the personalities and traits of the characters in a story.

      • Body language - Body language is the way people communicate their thoughts, feelings, and emotions through their movements and gestures without using words.

      • Inference - Inference means to use clues from within the text to draw conclusions.

      • Motives - Motives refer to a person’s reasons for doing something.

      Common misconception

      Pupils may have difficulty understanding characterisation through body language.

      Play a game where children use body language to convey different feelings and thoughts and their partner needs to guess.

      Teacher tip

      You may wish to have physical copies of the pages for pupils to text mark and annotate in pairs.

      Equipment

      You need a copy of the 2015 Templar Publishing edition of ‘Greenling’ written and illustrated by Levi Pinfold, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which pet do the Barleycorn's own?

      Correct answer: a dog
      a cat
      a mouse
      a rabbit

      Q2.
      What is Mrs. Barleycorn's initial reaction to the Greenling?

      She is grateful that her husband found the Greenling.
      Correct answer: She says that the Greenling should be returned to the wild.
      She does not care whether her husband looks after the Greenling or not.

      Q3.
      Inference means to...

      find key details or information in the text and extract them.
      predict what might happen from what we have already read.
      Correct answer: use clues from within the text to draw conclusions.

      Q4.
      How might the following person be feeling?

      An image in a quiz
      angry
      worried
      Correct answer: excited

      Q5.
      How might the following person be feeling?

      An image in a quiz
      happy
      Correct answer: sad
      jealous

      Q6.
      How does Mr. Barleycorn show he cares for the Greenling?

      Correct answer: He waters the Greenling.
      He leaves the Greenling alone.
      Correct answer: He brings the Greenling inside to keep it safe.
      He shouts at the Greenling

      6 Questions

      Q1.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:character traits,special qualities that make a character in a story unique

      special qualities that make a character in a story unique

      Correct Answer:body language,how characters communicate without words, using movements and gestures

      how characters communicate without words, using movements and gestures

      Correct Answer:motives,a person’s reasons for doing something

      a person’s reasons for doing something

      Q2.
      Referring to their body language, how might the character in this image be feeling?

      An image in a quiz
      annoyed
      Correct answer: amazed
      angry

      Q3.
      True or False? A character's feelings and emotions can only be understood by their body posture.

      Correct Answer: False, false

      Q4.
      Which of the following can help readers understand a character’s motives?

      Correct answer: actions
      a character’s name
      Correct answer: dialogue
      Correct answer: thoughts and decisions

      Q5.
      Select the examples of body language.

      Correct answer: facial expressions
      Correct answer: posture
      tone of voice
      Correct answer: hand movements
      speaking volume

      Q6.
      True or False? Mrs. Barleycorn's character traits change from the beginning of the text to the end?

      Correct Answer: True, true

      To help you plan your 4 English lesson on: Exploring characterisation in 'Greenling', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...