Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the first paragraph of a persuasive advert

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a persuasive paragraph that communicates the unique selling point of a product.

      Key learning points

      1. It is crucial to communicate the unique selling point of a product.
      2. The beginning of persuasive writing should focus on the most appealing aspects of the product, e.g. taste.
      3. A variety of linguistic techniques are used to create persuasive adverts.
      4. Use of a relative complex sentence supports communicating extra detail about a noun to the reader.

      Keywords

      • Unique selling point - A unique selling point is what makes a product better than others on the market.

      • Relative pronoun - A relative pronoun is a word that starts a relative clause like ‘who’ or ‘which’.

      • Relative clause - A relative clause is a type of subordinate clause that starts with a relative pronoun.

      • Relative complex sentence - A relative complex sentence is a sentence formed of a main clause and a relative subordinate clause.

      Common misconception

      Children may try to include too many persuasive linguistic techniques in one sentence.

      Explain to the children that their sentences still need to make sense, so focus on one linguistic technique per sentence.

      Teacher tip

      In learning cycle 2, you could do a shared write with the class. Work together to generate the sentences and write them up on the interactive whiteboard, then mark off the success criteria.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is alliteration?

      Correct answer: the repetition of initial consonant sounds occurring in neighbouring words
      the attribution of human characteristics or behaviours to non-human objects
      words that imitate or suggest the sound they describe

      Q2.
      What visual and linguistic techniques may be used in the headline of an advert?

      Correct answer: alliteration
      Correct answer: big and bold writing in unique font
      simple font
      Correct answer: short and snappy
      underline

      Q3.
      What is onomatopoeia?

      the repetition of initial sounds in neighbouring words
      the similarity of sounds between the ending syllables of words
      Correct answer: words that imitate or suggest the sound they describe

      Q4.
      Which of the following phrases are examples of rhyme?

      Correct answer: sweet treat
      bouncing ball
      boing!
      Correct answer: Once eaten, never beaten!

      Q5.
      Select the examples of a relative clause.

      Correct answer: which are packed full of nutrient-rich ingredients
      they are coated in the creamiest, most indulgent chocolate
      Correct answer: who is the most healthy person in the school
      Correct answer: which will leave your mouth watering

      Q6.
      Select the features you would be likely to find in a persuasive advert.

      Correct answer: exaggeration
      Correct answer: rhetorical quesion
      formal fronted adverbials
      Correct answer: superlatives
      ordering fronted adverbials

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:relative pronoun,a word that starts a relative clause
      Correct Answer:relative clause,type of subordinate clause & starts with a relative pronoun
      Correct Answer:relative complex sentence,sentence formed of main clause&a relative subordinate clause

      Q2.
      What is the unique selling point?

      what makes a product healthy
      Correct answer: what makes a product better than others on the market
      how much of the product is sold

      Q3.
      How can you ensure the first paragraph of an advert doesn’t sound repetitive to the headline and opening?

      Correct answer: Use varied adjectives.
      Correct answer: Use a range of synonyms for the product.
      Use completely different language/points.
      Use a different font and colour.

      Q4.
      Tick the examples of relative clauses that would work in this main clause: These tantalising treats, __________ , are coated in the creamiest, most indulgent chocolate.

      who are coated in milk chocolate
      Correct answer: which contain energy-boosting ingredients
      Correct answer: which are a healthy alternative snack
      who is a delicious and healthy treat

      Q5.
      Match the persuasive linguistic technique to the example.

      Correct Answer:alliteration,tantalising treats
      Correct Answer:superlative,creamiest
      Correct Answer:personification,taste buds will dance
      Correct Answer:onomatopoeia,boing!
      Correct Answer:rhyme,sweet treat

      Q6.
      Which of these would not be featured in a persuasive advert?

      exaggeration
      alliteration
      Correct answer: formal fronted adverbials
      Correct answer: ordering fronted adverbials
      onomatopoeia

      To help you plan your 4 English lesson on: Writing the first paragraph of a persuasive advert, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...