Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Forming irregular plural nouns

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell common irregular plural nouns that do not follow clear rules.

      Key learning points

      1. Regular plurals follow spelling rules.
      2. There are no rules for irregular plurals; you just have to learn them.
      3. Examples of irregular plural nouns include: formula - formulae, woman - women, tooth - teeth, index - indices.
      4. We can look for naughty letters to help us to remember tricky spellings.
      5. How to spell the curriculum words: equip and equipment.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Singular - only one

      • Plural - more than one

      • Irregular - means not conforming to a regular or predictable pattern

      Common misconception

      Pupils will apply common plural rules to singular nouns that have irregular plural patterns.

      Use spelling strategies such as 'big letters' or 'colour blocks' to help pick out the tricky elements of irregular plural spellings and embed them in the memory.

      Teacher tip

      Give pupils cloze sentence activities featuring deleted irregular plurals. Using a spelling in the context of a sentence can help pupils to hear what sounds right and this, in turn, will help them to spell the word correctly.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What happens when the noun 'tray' becomes plural?

      Correct answer: Just add -s
      Just add -es
      Remove the ‘y’, add -ies
      Remove the ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Q2.
      What happens when the noun 'story' becomes plural?

      Just add -s
      Just add -es
      Correct answer: Remove the ‘y’, add -ies
      Remove the ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Q3.
      What happens when the noun 'kiss' becomes plural?

      Just add -s
      Correct answer: Just add -es
      Remove the ‘y’, add -ies
      Remove the ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Q4.
      What happens when the noun 'knife' becomes plural?

      Just add -s
      Just add -es
      Remove the ‘y’, add -ies
      Correct answer: Remove the ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Q5.
      Which of these are irregular past tense verbs?

      Correct answer: run - ran
      jog - jogged
      Correct answer: go - went
      play - played
      Correct answer: see - saw

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. My younger brother loves it when I read him storees.

      Correct Answer: stories, stories.

      6 Questions

      Q1.
      Match the nouns to the rules they demonstrate when becoming plural.

      Correct Answer:shoe - shoes,Just add -s

      Just add -s

      Correct Answer:brush - brushes,Just add -es

      Just add -es

      Correct Answer:city - cities,Remove the ‘y’, add -ies

      Remove the ‘y’, add -ies

      Correct Answer:elf - elves,Remove ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Remove ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Q2.
      Identify the irregular plurals.

      table - tables
      Correct answer: man - men
      worry - worries
      Correct answer: tooth - teeth
      Correct answer: cactus - cacti

      Q3.
      Match the singular noun to its plural.

      Correct Answer:child,children

      children

      Correct Answer:antenna,antennae

      antennae

      Correct Answer:ox,oxen

      oxen

      Correct Answer:index,indices

      indices

      Q4.
      Write the correct spelling of the word in bold in the sentence. Gooses often fly in a 'V' formation.

      Correct Answer: Geese, geese

      Q5.
      Write the correct spelling of the word in bold in the sentence. I counted seven dears in the woodland copse.

      Correct Answer: deer

      Q6.
      Write the correct spelling of the word in bold in the sentence. Don't forget to label both axises on your graph.

      Correct Answer: axes

      To help you plan your 6 English lesson on: Forming irregular plural nouns, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...