Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the spellings -le, -el and -il

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words that use the spellings -le, -el and -il.

      Key learning points

      1. The spelling -le is the most common spelling out of the suffixes -le, -el, -al and -il.
      2. The spelling -le often forms letter strings: -cle, -dle, -able, -ckle, -ible and -ple.
      3. The spelling -el is one of the least common spellings out of the suffixes -le, -el, -al and -il.
      4. The spelling -il is the least common spelling out of the suffixes -le, -el, -al and -il.
      5. How to spell the curriculum words: vehicle and apparent.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Polysyllabic - describes a word that has more than one syllable

      Common misconception

      Children may think that the vowel sound preceding the 'l' will always determine the spelling.

      Showing examples of incorrect use of 'el' and 'le' alongside the correct use can be very useful for children to spot the correct spelling.

      Teacher tip

      Ensure children know the meaning of all the words you encounter within the lesson in order to help them to contextualise the spellings.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the nouns to the rules they demonstrate when becoming plural.

      Correct Answer:lunch - lunches,Just add -es.

      Just add -es.

      Correct Answer:story- stories,Remove the ‘y’, add -ies

      Remove the ‘y’, add -ies

      Correct Answer:elf - elves,Remove ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Remove ‘f’ or ‘fe’, add -ves

      Q2.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: I bought two loafes of bread to make sandwiches.

      loafs
      loavs
      lowves
      Correct answer: loaves

      Q3.
      Which of these words contain the 'l' sound?

      Correct answer: lose
      item
      Correct answer: drill
      bar

      Q4.
      Choose the representation of the 'l' sound that matches the words.

      Correct Answer:hill,ll

      ll

      Correct Answer:slope,l

      l

      Correct Answer:table,le

      le

      Correct Answer:tunnel,el

      el

      Correct Answer:evil,il

      il

      Q5.
      What kind of sound is the 'l' sound?

      vowel
      Correct answer: consonant
      short vowel
      long vowel

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence. The equippmant is very valuable.

      Correct Answer: equipment

      6 Questions

      Q1.
      Which words contain the 'le' spelling of the 'l' sound?

      Correct answer: little
      cruel
      Correct answer: juggle
      model
      devil

      Q2.
      Which words contain the 'el' spelling of the 'l' sound?

      pencil
      Correct answer: travel
      Correct answer: tunnel
      apple
      table

      Q3.
      Which words contain the 'il' spelling of the 'l' sound?

      still
      tinsel
      rumble
      Correct answer: fossil
      Correct answer: pupil

      Q4.
      Which is the least common representation of the 'l' sound at the end of words?

      -le
      -ll
      -l
      Correct answer: -il
      -el

      Q5.
      Choose the correct spelling to complete this sentence: I held onto the...

      Correct answer: handle
      handel
      handll
      handil

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: Try and remember to hang out your towell

      Correct Answer: towel

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling words with the spellings -le, -el and -il, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...