Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing a narrative opening based on 'How To Train Your Dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a plan to write the opening of a narrative based on ‘How To Train Your Dragon’.

      Key learning points

      1. The purpose of the opening is to engage the reader and introduce characters and plot.
      2. Using a range of linguistic features helps achieve the text's purpose.
      3. We have learned about three types of complex sentence: adverbial, relative and non-finite.
      4. Using a range of sentence types in narrative writing enhances text cohesion and keeps the reader engaged.
      5. Powerful, precise vocabulary choices engage the reader and help create atmosphere.

      Keywords

      • Atmosphere - the mood created in a section or the whole of a text

      • Linguistic features - structures of language that use words

      • Complex sentence - a sentence composed of a main clause and any type of subordinate clause

      Common misconception

      Pupils may not have a clear understanding of sentence types.

      This is explicitly taught in Learning Cycle 1 and pupils are tasked with finding each type of complex sentence in a model opening.

      Teacher tip

      Give pupils opportunities to share vocabulary ideas and add to a working wall of ambitious vocabulary in the classroom. Thesaurus work can also be useful for finding synonyms of certain words that will frequently occur in the opening.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select linguistic features appropriate for a narrative opening from the list:

      subheading
      Correct answer: adverbial detail
      facts and statistics
      Correct answer: precise vocabulary choices
      Correct answer: a range of sentence types

      Q2.
      Select the adjectives most suitable to describe a dragon in this scene.

      adorable
      Correct answer: ferocious
      naughty
      Correct answer: deadly
      Correct answer: bloodthirsty

      Q3.
      Identify the purpose of the opening.

      explain a problem in detail
      Correct answer: engage the reader
      include quotes from eyewitnesses
      Correct answer: introduce characters
      Correct answer: introduce the plot

      Q4.
      Select the definition of a paragraph:

      a word that describes a noun
      a sentence punctuated with a capital letter and a full stop
      Correct answer: a group of sentences that is indicated by a new line and an indentation

      Q5.
      A complex sentence is formed of a main clause and any type of...

      main clause
      co-ordinating conjunction
      Correct answer: subordinate clause
      adverbial phrase

      Q6.
      Identify the non-finite complex sentence from the list:

      Dragons circled the island silently.
      Correct answer: Brandishing the axe above his head, Hiccup was desperate to help.
      The villagers fought bravely, but they were no match for the ferocious beasts.
      As the dragons began their descent, the villagers woke from their slumber.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:atmosphere,the mood created in a section or the whole of a text
      Correct Answer:linguistic features,structures of language that use words
      Correct Answer:complex sentence,a sentence formed of a main clause and any type of subordinate clause

      Q2.
      Order the plot events of the opening section.

      1 - dragons approach the Isle of Berk
      2 - dragons attack the Isle of Berk and the sheep
      3 - villagers fight back
      4 - Hiccup is introduced

      Q3.
      Match the sentence types to their examples.

      Correct Answer:simple,Hiccup reached for a weapon.
      Correct Answer:compound,The air was filled with smoke and villagers screamed in rage.
      Correct Answer:adverbial complex,As the dragons roared, flames erupted from their throats.
      Correct Answer:relative complex,Hiccup grabbed the first weapon he saw, which was a heavy crossbow.
      Correct Answer:non-finite complex,Breathing fire, the dragons had bloodthirsty eyes on the villagers.

      Q4.
      Identify the subordinating conjunction in this sentence: Chaos erupted whilst the ferocious beasts preyed on the villagers’ livestock.

      chaos
      erupted
      Correct answer: whilst
      ferocious
      beasts

      Q5.
      Identifying the progressive verb in this non-finite complex sentence: Brave villagers fought the huge demons with all their might, howling in fury.

      brave
      villagers
      fought
      Correct answer: howling
      fury

      Q6.
      Identify the relative pronoun in this relative complex sentence: With enraged roars, flames erupted from the dragons’ mouths, which engulfed homes in fiery destruction.

      with
      erupted
      Correct answer: which
      engulfed
      fiery

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing a narrative opening based on 'How To Train Your Dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...