Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Recognising the different sounds made by the letter strings "ou", "ear" and "ice"

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise when words might be spelt with the letter strings 'ou', 'ear' and 'ice'.

      Key learning points

      1. The 'ou' spelling can make the sounds 'or', 'u', 'ow' and 'oo'.
      2. The 'ear' spelling can make the sounds 'ear', 'air', 'ar' and 'er'.
      3. The 'ice' spelling can make the sounds 'ice' and 'iss'.
      4. When you hear one of these sounds, the word might contain the 'ou', 'ear' or 'ice' spelling.
      5. How to spell the curriculum words: forty, rhythm and criticise.

      Keywords

      • Letter string - a group of letters that are written together in a word

      • Phoneme - the smallest unit of sound that can change a word's meaning

      • Digraph - two letters that represent one sound

      Common misconception

      Spellings such as 'practice', 'advice' and 'device' can be more difficult for children.

      Explore words ending in -ice and words ending in -ise. Listen to the difference in pronunciation of these words and discuss the difference in word class too e.g. practice, advice, device = nouns, practise, advise, devise = verbs.

      Teacher tip

      Think carefully about the accent of your pupils as you may have to amend the slides. For example, for some accents, the 'ou' in 'could' and 'trouble' make the same sound.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the spellings that contain the 'ou' sound.

      Correct answer: cloud
      show
      Correct answer: plough
      bowl
      Correct answer: cow

      Q2.
      Match the 'ear' spellings to the correct words.

      Correct Answer:beard,ear

      ear

      Correct Answer:pier,ier

      ier

      Correct Answer:beer,eer

      eer

      Correct Answer:here,ere

      ere

      Q3.
      Select the words that contain the /iss/ sound.

      fish
      Correct answer: crystal
      Correct answer: malice
      mission
      Correct answer: hiss

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'The paper had a tair in it because it was ripped.'

      tare
      tere
      Correct answer: tear
      teer

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'Somewhere in the darkness, I heard the soft hoot of a barn aul.'

      oul
      houl
      owel
      Correct answer: owl

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'The captain allowed me to stear the ship.'

      steir
      Correct answer: steer
      stere
      steere

      6 Questions

      Q1.
      Identify the words containing the 'ear' letter string.

      pierce
      Correct answer: clear
      Correct answer: heard
      real
      clean

      Q2.
      Match the words to the sound that the ‘ou’ letter string is making.

      Correct Answer:soul,o

      o

      Correct Answer:soup,oo like in 'food'

      oo like in 'food'

      Correct Answer:couple,u

      u

      Correct Answer:out,ow

      ow

      Q3.
      Match the words to the sound that the ‘ice’ letter string is making.

      Correct Answer:chalice,iss

      iss

      Correct Answer:twice,ice

      ice

      Correct Answer:police,ees

      ees

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'The weather outside is dreerey.'

      drerey
      driery
      dreery
      Correct answer: dreary

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'This Sunday, I will go to a survis in my local church.'

      serviss
      Correct answer: service
      survice
      servees

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'This Sunday, I will hike up the mountin.'

      mownten
      mountan
      moughntain
      Correct answer: mountain

      To help you plan your 6 English lesson on: Recognising the different sounds made by the letter strings "ou", "ear" and "ice", download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...