Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with French etymology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words with French-origin spellings 'ch', 'gue' and 'que'.

      Key learning points

      1. The 'sh' sound in words of French origin is generally spelt 'ch'.
      2. The 'g' sound in words of French origin is generally spelt 'gue'.
      3. The 'k' sound in words of French origin is generally spelt 'que'.
      4. How to spell the curriculum words: muscle, foreign and restaurant.

      Keywords

      • Etymology - the study of the origin of words and the ways their meanings have changed over time

      • Origin - the source or beginning of something like the place, time or history of a word or idea

      Common misconception

      Pupils will be more familiar with 'g' and 'ck' at the end of words so may spell words incorrectly.

      The ‘gue’ and ‘que’ sounds nearly always appear at the end of words e.g. vague and antique. The ‘g’ and the ‘k’ sound with the more common spellings, can appear anywhere within a word e.g. eagle, kid and back.

      Teacher tip

      Play a sorting game that involves pupils identifying words of French origin. Example words for the 'sh' sound could include: special, brochure, shop, mission, fish, machine, chat, watch, station, chef. Pupils must identify the French derived spellings.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Select all the words containing the 'sh' sound.

      Correct answer: ship
      Correct answer: machine
      cheese
      Correct answer: social
      city

      Q2.
      Select all the words containing the 'ch' sound.

      Correct answer: cello
      machine
      Correct answer: rich
      Correct answer: watch

      Q3.
      What does the origin of a word tell us?

      what the word means
      Correct answer: where the word originally came from
      which word class the word belongs to
      the number of syllables in the word

      Q4.
      Match the word to the representation of the 'sh' sound it contains.

      Correct Answer:wishing,sh
      Correct Answer:station,ti
      Correct Answer:machines,ch

      Q5.
      Match the word to the meaning.

      Correct Answer:chalet,a wooden house found in the mountains
      Correct Answer:mosque,a Muslim place of worship
      Correct Answer:fatigue,the condition of being tired

      Q6.
      Select the correct spelling.

      mashine
      Correct answer: machine
      macine
      mascine
      machene

      6 Questions

      Q1.
      Words containing the 'ch' spelling of the 'sh' sound come from...

      Arabic.
      Japanese.
      English.
      Correct answer: French.

      Q2.
      Identify the French derived spellings.

      shop
      match
      Correct answer: chalet
      Correct answer: chef
      church

      Q3.
      Identify the French derived spellings.

      slack
      Correct answer: league
      jog
      Correct answer: unique
      talk

      Q4.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. They had posted a broscure through the letterbox.

      brosure
      brohcure
      broshure
      Correct answer: brochure

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. They showed no signs of fateeg.

      fatig
      fateegue
      Correct answer: fatigue
      fateag

      Q6.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence. I feel at peace when I enter the mosk.

      moskue
      Correct answer: mosque
      mosck
      mosgue

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling words with French etymology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...