Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the silent letters 'b', 'k', 'g', 'w' and 't'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words that contain the silent letters 'b', 'k', 'g', 'w' and 't'.

      Key learning points

      1. A silent 'b' generally comes towards the end of a word and next to a 't' or after the letter 'm'.
      2. A silent 'w' might come at the beginning of a word before the letter 'r'.
      3. A silent 'k' always comes at the beginning of a word and before the letter 'n'.
      4. A silent 'g' can come at the beginning of a word or at the end of a word, but it generally comes before the letter 'n'.
      5. How to spell words with the silent letter 't' and the curriculum words: government, parliament, rhyme.

      Keywords

      • Silent letter - a letter in a word that is not pronounced when the word is spoken

      • Phoneme - the smallest unit of sound that can change its meaning

      • Grapheme - the letter or group of letters that represent a sound

      • Digraph - two letters that represent one sound

      Common misconception

      Pupils may confuse 'silent letters' and 'digraphs'.

      'kn' is a digraph making the /n/ sound but, in general, silent letters are individual letters in a word that are not pronounced, whereas digraphs are pairs of letters that represent a single sound.

      Teacher tip

      There is a lot of vocabulary in this lesson. Ensure that all children know the meanings of words by saying them in a sentence. Adapt the words used to meet the needs of your pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the words containing the 'm' sound.

      Correct answer: map
      Correct answer: swimming
      zoo
      Correct answer: climb
      ran

      Q2.
      Identify the words containing the 'r' sound.

      Correct answer: brown
      Correct answer: write
      iron
      Correct answer: carry
      washing

      Q3.
      Identify the words containing the 'n' sound.

      Correct answer: gnome
      sing
      Correct answer: spinning
      hang
      Correct answer: knot

      Q4.
      Identify the words containing the 's' sound.

      wishing
      Correct answer: city
      Correct answer: star
      island
      Correct answer: whistle

      Q5.
      Match the words to their spellings of the 'n' sound.

      Correct Answer:winner,nn

      nn

      Correct Answer:nibble,n

      n

      Correct Answer:knitting,kn

      kn

      Correct Answer:gnawed,gn

      gn

      Q6.
      Match the words to their spellings of the 'm' sound.

      Correct Answer:swimming,mm

      mm

      Correct Answer:mascot,m

      m

      Correct Answer:bomb,mb

      mb

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their spellings of the 'n' sound.

      Correct Answer:funny,nn

      nn

      Correct Answer:nice,n

      n

      Correct Answer:know,kn

      kn

      Correct Answer:gnash,gn

      gn

      Q2.
      Identify the words containing a silent letter 'b'.

      embarrass
      Correct answer: plumber
      Correct answer: doubt
      bigger
      timber

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'Her rinckled hands revealed her age.'

      rinkled
      rinkld
      wrinkld
      Correct answer: wrinkled

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'I blew a wissle and my dog came bounding through the long grass.'

      wistle
      whissle
      Correct answer: whistle
      wisstle

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: 'My fingers were numm from the cold weather.'

      num
      Correct answer: numb
      numt
      nummb

      Q6.
      Choose the correct spelling of the words in bold in the following sentence: 'The branches of the tree were nobly and narlled.'

      'nobbly' and 'narled'
      'knobly' and 'gnaled'
      'knobbely' and 'gnawled'
      Correct answer: 'knobbly' and 'gnarled'

      To help you plan your 6 English lesson on: Spelling words with the silent letters 'b', 'k', 'g', 'w' and 't', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...