Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using images to make comparisons and predictions in 'Mirror'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare and contrast images in 'Mirror'.

      Key learning points

      1. The Moroccan story is set in the Valley of the Roses; the Western (Australian) setting is based on a suburb of Sydney.
      2. The two landscapes contrast with each other.
      3. Asking questions about the images helps us to understand their purpose.
      4. A prediction can be based on reading and discussion. It can also link to a reader's own personal experience.
      5. Drawing comparisons between images helps us to understand their meaning.

      Keywords

      • Prediction - an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      • Landscape - the visible features of an area of land, including its physical elements (such as mountains, valleys, rivers and plants), as well as human-made elements (such as buildings, roads and structures)

      • Compare - identifying similarities between two or more things, ideas, concepts, or texts

      • Contrast - identifying differences between two or more things, ideas, concepts, or texts

      Common misconception

      Pupils may not have familiarity with either setting.

      Use Google Earth to explore the satellite view of the Valley of the Roses in Morocco and Rozelle, Sydney (which the city suburb is based on).

      Teacher tip

      If any pupils' or their families reflect either of the stories' settings (e.g. Moroccan / Australian), it would be useful to involve them in discussions, deepening the class' understanding of both cultures.

      Equipment

      You need a copy of the 2010 Walker Books edition of ‘Mirror’ created by Jeannie Baker, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following family members do both boys have?

      Correct answer: mother
      grandfather
      Correct answer: father
      grandmother
      aunty

      Q2.
      Which of the following best describes a prediction?

      a slight indication or suggestion of something
      the point in the narrative where the suspense reaches its highest point
      Correct answer: an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      Q3.
      What materials is adobe made out of?

      concrete
      Correct answer: straw
      Correct answer: clay
      wood
      Correct answer: water

      Q4.
      True or False? The panels are exactly the same in both stories in 'Mirror'.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      There is more technology in...

      the Moroccan story
      Correct answer: the Western (Australian) story
      both the same

      Q6.
      Which of the following does the Moroccan mother need to create the flat/round breads?

      Correct answer: milk
      orange juice
      Correct answer: water
      Correct answer: eggs
      bananas

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definition.

      Correct Answer:prediction,an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge
      Correct Answer:compare,identifying similarities between two or more things
      Correct Answer:contrast,identifying differences between two or more things

      Q2.
      Referring to the text, 'Mirror', which of the following can be described as part of the rural Moroccan landscape?

      Correct answer: crops being harvested
      crowded population
      Correct answer: mountains and hills
      lots of technology

      Q3.
      Referring to the text, 'Mirror', which of the following can be described as part of the urban Australian landscape?

      Correct answer: construction work and roadworks
      agricultural farming
      mountains
      Correct answer: airport

      Q4.
      When reading 'Mirror', a panel refers to...

      a device consisting of solar cells that convert sunlight into electricity.
      Correct answer: a distinct section or frame that contains a specific scene or moment in a story.
      a group of experts or individuals who come together to discuss a specific topic.

      Q5.
      Which forms of transport are seen in the Moroccan story so far?

      plane
      train
      Correct answer: donkey
      Correct answer: bicycle
      Correct answer: mini-van

      Q6.
      True or False? The spine of the text acts a mirror.

      Correct Answer: True, true

      To help you plan your 5 English lesson on: Using images to make comparisons and predictions in 'Mirror', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...