Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring human relationships with animals through poetry

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare and contrast two poems with similar themes.

      Key learning points

      1. ‘The Song of the Whale’ was written by Kit Wright in 1982.
      2. Whales face a multitude of threats from humans, which include hunting, pollution and captivity in zoos and water parks.
      3. ‘The Panther’ was written by Rainer Maria Rilke between 1902 and 1903; it describes a captive panther behind bars.
      4. Themes of captivity and freedom can be found in both poems.
      5. We can compare and contrast poems with similar themes or messages, noticing the impact that they have on us as readers.

      Keywords

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a text

      • Captivity - being confined or imprisoned

      • Freedom - being unrestrained, independent, or liberated

      • Compare - involves identifying similarities between two or more things, ideas, themes or texts

      • Contrast - involves identifying differences between two or more things, ideas, themes or texts

      Common misconception

      Pupils may not recognise that a poem's structure can also convey meaning to a poem.

      Highlight how the poem's lines in 'The Panther' form bars, similar to the ones imprisoning the panther in the poem. Pupils could read additional poems (such as concrete/shape poetry) to explore this feature further.

      Teacher tip

      You could use the poems as a prompt for pupils to explore the creatures in more detail, through research and home learning.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘The Song of the Whale’ which is featured on pages 17-18 in the 1982 Puffin edition of ‘Hot Dog’ written by Kit Wright, and illustrated by Posy Simmonds for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which poet wrote 'The Snow Leopard'?

      John Foster
      Emily Dickinson
      Correct answer: Philip Gross

      Q2.
      Which of these is the best definition of a theme?

      a group of lines within a poem that form a distinct group
      Correct answer: a big idea, topic or message that recurs within a text
      the loudness or softness of the voice when speaking or reading a poem

      Q3.
      What is the best description of a metaphor?

      the feeling or mood created in a section or whole of a text
      the overall feeling or impact that a poem leaves on the reader
      Correct answer: a way of describing and comparing something by saying that it is something else

      Q4.
      Which of these words best describe freedom?

      imprisoned
      Correct answer: liberated
      Correct answer: independent
      restricted

      Q5.
      Which of these are members of the whale family?

      Correct answer: blue
      orange
      meerkat
      armadillo
      Correct answer: humpback

      Q6.
      Which of these animals are members of the cat family?

      elephant
      Correct answer: tiger
      Correct answer: cheetah
      Correct answer: lion
      kangaroo

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:theme,a big idea, topic or message that recurs within a text
      Correct Answer:compare,involves identifying similarities between two or more things
      Correct Answer:contrast,involves identifying differences between two or more things

      Q2.
      Kit Wright was born in which year?

      1854
      Correct answer: 1944
      2004

      Q3.
      True or false? Whales face a number of threats due to humans.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Match these words from 'The Song of the Whale' to their definitions.

      Correct Answer:"grieving",feeling deep sadness or sorrow
      Correct Answer:"tumbling",falling or rolling in an uncontrolled manner
      Correct Answer:"heaving",moving or rising with great force

      Q5.
      True or false? 'The Panther' is based on a real-life experience.

      Correct Answer: True, true

      Q6.
      Who was the translator of the poem 'The Panther' which we read?

      Correct Answer: Stephen Mitchell, Stephen mitchell, stephen mitchell

      To help you plan your 5 English lesson on: Exploring human relationships with animals through poetry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...