Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the opening of 'The BFG' (part two)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the second part of a narrative opening based on ‘The BFG’.

      Key learning points

      1. The purpose of a narrative opening is to introduce the characters and to describe the setting to the reader.
      2. Saying sentences aloud before they are written helps to check for sense.
      3. Using the full range of sentence types (simple, compound and complex) improves text flow for the reader.
      4. Fronted adverbials of time, place and manner add extra detail to the main clause.
      5. 'Show-not-tell' language shows a character’s feelings by describing their actions, body language and facial expressions.

      Keywords

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Past tense - shows that the action happened before now

      • Complex sentence - a sentence formed of at least one main clause and a subordinate clause

      Common misconception

      Pupils might find it challenging when writing in the irregular past tense.

      Refer to the Year 3 unit 'Tense forms: simple, progressive and perfect' for opportunities for further discrete grammar teaching around tense.

      Teacher tip

      Pupils should be given lots of opportunities to say sentences aloud or to write sentences on whiteboards, using the notes from their plan ahead of writing.

      Equipment

      You will need access to the 1989 film version of 'The BFG' for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the key moments of the second part of the opening in the correct order.

      1 - Sophie walked towards the window and Mrs Clonkers shouted.
      2 - Sophie looked out of the window.
      3 - Sophie saw the mysterious figure.

      Q2.
      Which sentence is correctly punctuated?

      bravely, she tiptoed towards the window.
      Bravely, she tiptoed towards the window
      bravely, she tiptoed towards the window
      Correct answer: Bravely, she tiptoed towards the window.

      Q3.
      Which of these nouns must start with a capital letter?

      Correct answer: mrs clonkers
      window
      curtains
      Correct answer: sophie
      silhouette

      Q4.
      Which of these sentences is punctuated correctly?

      Slowly, the brave girl, opened the dusty curtains.
      Correct answer: Slowly, the brave girl opened the dusty curtains.
      Slowly the brave girl opened the dusty curtains.
      Slowly the brave girl opened, the dusty curtains.

      Q5.
      Match the word class to its example.

      Correct Answer:noun,floorboards

      floorboards

      Correct Answer:adjective,silent

      silent

      Correct Answer:verb,bellowed

      bellowed

      Correct Answer:adverb,furiously

      furiously

      Q6.
      Before writing sentences down, it is helpful to them aloud first.

      Correct Answer: say, Say, practise, rehearse

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of the opening?

      to build up excitement and tension
      Correct answer: to introduce the characters and setting
      to solve a problem
      Correct answer: to engage the reader

      Q2.
      When we write, we ...

      Correct answer: showcase the sentence types we know.
      include only one type of sentence.
      do not check back for spelling and punctuation errors.
      Correct answer: say our sentences aloud first.

      Q3.
      Which of these is an example of a compound sentence?

      Correct answer: She continued towards the window and she hesitantly opened the dusty curtains.
      She continued towards the window.
      She looked out the window as she hesitantly opened the dusty curtains.
      She looked out of the window and curtains.

      Q4.
      Match these sentence types to their examples.

      Correct Answer:simple,Sophie froze in fear.

      Sophie froze in fear.

      Correct Answer:compound,Sophie’s jaw dropped and she shrieked in horror.

      Sophie’s jaw dropped and she shrieked in horror.

      Correct Answer:complex,As she edged across the floorboards, Mrs Clonkers bellowed furiously.

      As she edged across the floorboards, Mrs Clonkers bellowed furiously.

      Q5.
      Which sentence is written in the past tense?

      She continues towards the window and she hesitantly opens the dusty curtains.
      She will continue towards the window and she will open the dusty curtains.
      Correct answer: She continued towards the window and she hesitantly opened the dusty curtains.

      Q6.
      Complete the following complex sentence with an appropriate subordinate adverbial clause: 'Sophie froze in fear __________.'

      , but she carried on.
      Correct answer: when she heard Mrs Clonkers bellowing from the hallway.
      and her legs began to tremble.
      as she started laughing.

      To help you plan your 3 English lesson on: Writing the opening of 'The BFG' (part two), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...